x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Floriile, sărbătorite în Capitală prin târguri, concerte și expoziții

Floriile, sărbătorite în Capitală prin târguri, concerte și expoziții

08 Apr 2017   •   12:35
Floriile, sărbătorite în Capitală prin târguri, concerte și expoziții

Mai multe manifestări expoziţionale, concerte şi târguri de produse tradiţionale vor avea loc în Bucureşti în weekendul Floriilor. 

* La Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti
" se va desfăşura, sâmbătă şi duminică, evenimentul cultural "Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii". Programul cuprinde muzică, dans şi poezie, la eveniment fiind invitaţi ansamblul folcloric Dunărica - Năsturelul (Teleorman), grupul folcloric Fluieraşii de la Dobroteşti (Teleorman), ansamblul folcloric Mioriţa - Cornăţelu (Dâmboviţa), corul Canticum, interpreţii de muzică populară Doina Lavric, Gheorghiţa Nicolae, Narcisa Băleanu, Anuţa Arghiroi, Andra Matei, Adriana Deaconu, Florin Pârlan, Traian Frâncu. Prezintă actorul Alexandru Nicolae Mihai. De asemenea, în cadrul muzeului, la "Târgul de Florii", deschis între orele 9,00 - 19,00, vizitatorii se vor putea întâlni cu meşterii populari şi producătorii de preparate din gastronomia tradiţională şi produse bio, vor putea participa la ateliere interactive de încondeiere a ouălor. În cadrul unui dialog al civilizaţiilor, vizitatorii sunt invitaţi să descopere spiritul Indiei luând parte la un atelier de dans clasic şi un spectacol oferit cu sprijinul Centrului Cultural "Rabindranath Tagore". În ziua de Florii, toţi cei care poartă nume de flori au acces gratuit la Muzeul Satului. 

* Flori de mină în culori şi forme diferite sunt expuse la Muzeul Naţional de Geologie, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului "Târg de Florii". O multitudine de colecţii de minerale, bijuterii, pietre preţioase şi semipreţioase sau obiecte de decor din cristale sunt prezentate de cei peste 30 de expozanţi participanţi, iar punctul de atracţie îl constituie geodele de ametist şi citrin. Alte eşantioane din diferite zone ale tării, cu valoare estetică sau ştiinţifică deosebită, sunt prezentate publicului vizitator de specialişti ai Institutului Geologic al României. 

* Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat sunt oferite celor interesaţi la "Târgul de Florii", care are loc în perioada 7 - 9 aprilie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Potrivit organizatorilor, timp de trei zile, bucureştenii au ocazia să îi cunoască şi să stea de vorbă cu meşterii care se ocupă de încondeieri, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari. Vizitatorii pot găsi la târg, pe lângă cozonaci şi plăcinte, şi dulciuri din Teleorman, turtă dulce de Harghita, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceaţă. 

* Bucureştenii pot cumpăra, în acest weekend, produse tradiţionale atestate la nivel naţional şi european de la "Târgul de Florii" organizat în curtea Ministerului Agriculturii în parteneriat cu Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România. Vizitatorii târgului sunt invitaţi să descopere gustul bucatelor din diferite regiuni ale României, al produselor din lapte (brânză, smântână, caşcaval, telemea, brânză de burduf în coajă de brad şi în membrană naturală, caş) sau din carne (cârnaţi de porc sau oaie, slănină afumată, caltaboş, jumări, cârnaţi de casă, sloi de oaie, drob de porc, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, patricieni din carne de oaie afumaţi, muşchi afumat etc.), al produselor din peşte (salată icre crap sau ştiucă, batog sau pastramă, macrou afumat la rece, sardeluţe, păstrăv afumat în cobză de brad Doftana etc.), al produselor de panificaţie şi patiserie (cozonac Domnesc, pită coaptă pe vatră etc.) al siropurilor, gemurilor sau dulceţurilor de fructe, gama de dulceţuri 'Topoloveana', uleiuri aromate, cosmetice naturale şi altele. De asemenea, la eveniment sunt prezenţi producători de fructe şi mai ales de legume de sezon, de miere şi produse ale stupului (polen, faguri, propolis), producători de ţuică şi vin, scrie Agerpres.

* Amatorii de peşte sunt aşteptaţi în weekend în Parcul Naţional la "Tradiţii de Florii şi Ospăţ cu Scrumbii", cel mai mare festival de profil din Capitală. Scrumbia, dar şi un cozonac de 40 de kilograme, plus o pască de 25 de kilograme vor fi "vedetele" festivalului. La festival se vor găsi şi preparate inedite - paella cu fructe de mare, frigărui de creveţi, calamari, raci, tentacule de caracatiţă, raci, rechin, peşte spadă şi scoici. Pe lângă preparatele gătite la faţa locului, vor mai fi şi zacuscă de peşte, peşte în saramură sau afumat. Nu vor lipsi produsele de post, dar şi dulciuri, brânzeturi, afumături, pâine de casă şi plăcinte, precum şi decoraţiuni şi articole de artizanat. Sâmbătă se vor pregăti cozonacul uriaş şi pasca. 

×
Subiecte în articol: târg de florii