x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Medici din Iași, acuzați de malpraxis după decesul unui nou născut

Medici din Iași, acuzați de malpraxis după decesul unui nou născut

04 Dec 2017   •   12:05
Medici din Iași, acuzați de malpraxis după decesul unui nou născut

O familie din comuna Româneşti acuză medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" de malpraxis după ce, duminică, fiica lor a murit la aproximativ două zile după naştere. 

Ionela Irimia şi soţul său, Viorel Vasilică, acuză medicii de la maternitatea "Cuza Vodă" de neglijenţă, ei depunând în acest sens plângere la poliţie. 

"Vreau să se facă dreptate. Nu am cuvinte. În timpul internării, soţiei i s-a spus că sarcina e foarte bună. La a doua internare i-au dat doar supozitoare şi calmante. Nu i-au mai făcut analize, ecografii. Cât a fost internată o tot întrebau de ce nu se duce acasă pentru că nu e de naştere. Când a născut, la 43 de săptămâni, i-au spus că a venit prea târziu şi că trebuia să nască cu o săptămână mai devreme. Am fost la Poliţie şi Parchet, unde am dat declaraţie şi am depus plângere pentru că au fost neglijenţi", a declarat presei, Viorel Vasilică. 

Femeia susţine că, pe parcursul sarcinii, nu a avut un doctor care să o supravegheze, dar a venit mereu la medicul de familie şi la spital pentru investigaţiile medicale necesare. 

"Nu înseamnă că dacă nu ai doctorul tău trebuie să te lase aşa să mori. Am fost la controale şi îmi dădeau pastile de durere şi supozitoare. Pe 30 noiembrie mi-a fost foarte rău. Mi-au dat un calmant, după ce au văzut că în continuare îmi este rău, doctorul de gardă m-a dus în sala de naşteri. După operaţie, medicul a spus că a înghiţit puţin lichid, i-a ajuns în plămâni, şi că e dusă la Terapie Intensivă. A doua zi mi s-a spus că e în stare gravă şi nu se ştie dacă are şanse, că depinde de ea, dacă e luptătoare supravieţuieşte. Pe 3 decembrie, dimineaţa la ora 3,00 m-au sunat şi mi-au spus că a decedat. (...) Medicul de la copii mi-a spus în faţă că a stat prea mult în burtă, s-a agitat şi a înghiţit şi materie fecală şi lichid şi i-a ajuns la plămân", a povestit Ionela Irimia. 

Ea a povestit că pe 3 noiembrie a fost internată la Spitalul "Cuza Vodă", unde a rămas timp de aproape două săptămâni. 

"Mi-au făcut analize în urma cărora mi-au găsit o infecţie urinară. După ce m-au tratat, pe 18 mi-au dat drumul acasă, spunându-mi că dacă am probleme să sun la salvare şi să vin înapoi. După câteva zile de stat acasă mi s-a făcut rău. Am sunat la salvare şi m-au adus tot aici. (...) Mi-au făcut un ecograf, a venit o doctoriţă şi mi-a spus - 'De ce aţi venit? Trebuia să luaţi un supozitor sau altceva pentru durere. De ce aţi venit să staţi pe patul spitalului? Mai bine stăteaţi acasă'. Aveam deja 41 de săptămâni. (...) Mi-au spus că încă nu e deschis colul şi nu pot naşte. O altă doctoriţă, care era de gardă, a spus 'dacă aveai doctorul tău ştiai când trebuie să naşti. Nu veneai să stai aici' ", a mai spus Irina Irimia. 

Femeia susţine că, în urmă cu câţiva ani, a născut tot la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi, după o sarcină nesupravegheată. Atunci copilul ar fi murit asfixiat după ce ar fi înghiţit lichid amniotic care a ajuns în plămâni. 

În replică, reprezentanţii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie spun că fetiţa avea la naştere 2,700 de grame, şi a decedat la 44 de ore după naştere din cauza "aspiraţiei de lichid amniotic şi sindrom de hipertensiune pulmonară persistentă". 

"Este o mamă internată la noi în spital. Pe parcursul monitorizării nu s-a constatat nimic deosebit. La ultima monitorizare, bătăile cordului fătului au fost modificate. S-a făcut cardio-topografie, moment în care colegii obstetricieni au observat şi prezenţa unei circulare de cordon, care a produs o suferinţă fetală acută. Copilul când are o suferinţă fetală acută reacţionează prin eliminarea meconiului (primul scaun al nou născuţilor - n.r) în burtica mamei. Copilul a avut probleme la naştere. A avut APGAR 5, a fost intubat încă din sala de naştere, a fost ulterior transferat în Terapie Intensivă unde s-au instituit toate măsurile terapeutice conform protocoalelor în vigoare. Acest copil a beneficiat şi de o ventilaţie care se mai face doar la Bucureşti. În ciuda tuturor măsurilor, copilul a decedat la 44 de ore de viaţă. Copilul a fost monitorizat zilnic. Nu poţi face o intervenţie în momentul în care rezultatele sunt normale. Cu atât mai mult cu cât mama era la a treia naştere. De regulă se naşte natural. Nu era o sarcină depăşită", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă", Anca Bivoleanu. 

Potrivit acesteia, conducerea maternităţii a demarat o anchetă internă. 

"Astăzi se face necropsia, aşteptăm rezultatele ei. Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă pentru a se vedea dacă au fost respectate toate protocoalele şi procedurile", a mai spus Anca Bivoleanu. AGERPRES

×