Programul "Cornul şi laptele" a fost sistat la Braşov, cel puţin până luni inclusiv, când vor veni primele rezultate ale analizelor, după ce 28 de copii din judeţ au ajuns la spital, autorităţile făcând şi analize ale cornurilor date elevilor, a decis, vineri după-amiază, Inspectoratul Şcolar.
După ce 28 de copii au ajuns la spital, vineri, la scurt timp după ce au primit lapte şi corn la şcoală, autorităţile au decis să sisteze programul, cel puţin până când vor veni rezultatele analizelor şi se va şti ce anume a cauzat îmbolnăvirea.
Potrivit autorităţilor locale, vor fi verificate şi cornurile după ce trei dintre cei cinci elevi din Codlea care au ajuns, vineri, la spital au spus că nu au băut lapte, ânsă toţi au spus că au mâncat cornuri.
"Programul a fost suspendat din această după-amiază şi va rămâne aşa şi în ziua de luni. Am vorbit cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi au fost de acord cu această decizie“, a declarat pentru News.ro Adriana Bucur, şeful Inspectoratului Şcolar Braşov.
La rândul său, Mihai Pascu, director în Consiliul Judeţean Braşov., a declarat pentru News.ro că a semnat ordinul de sistare.
"Am discutat cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică şi ei au luat probe atât din lapte, cât din produsele de panificaţie. Din ce mi s-a transmis, din cei cinci copii, trei nu au consumat lapte, au mâncat doar cornul. Ar putea fi şi aici probleme. De aceea, programul este sistat până când vom avea rezultatul analizelor de laborator. Nu ne putem antepronunţa, nu putem emite ipoteze până când nu vom avea rezultatul analizelor“, a declarat Mihai Pascu.
Cornurile distribuite în şcolile din Braşov sunt produse de SC Lido Gîrbea SRL din localitatea prahoveană Păuleşti şi distribuite de SC Senax Prod SRL din localitatea Albeşti Paleologu, tot din judeţul Prahova.
Douăzeci şi trei de elevi de la Şcoala Generală nr 31, din cartierul braşovean Triaj, care au făcut, vineri, toxiinfecţie alimentară după ce au băut lapte primit la şcoală, au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, pentru investigaţii şi tratament.
Tot vineri, au ajuns la spital cu dureri de burtă, greaţă şi stări de ameţeală şi cinci copii de la Şcoala generală nr. 2 din localitatea braşoveană Codlea.
Potrivit autorităţilor locale din Braşov, inspectorii braşoveni pentru protecţia consumatorilor au început să facă verificări la cele două şcoli, fiind verificat atât laptele distribuit elevilor, cât şi ambalajele din hârtie în care este pus laptele.
Cutiile de hârtie în care este furnizat laptele sunt verificate în condiţiile în care în ultima săptămână zeci de elevi de la şcoli diferite, din judeţele Braşov, Galaţi şi Argeş au suferit toxiinfecţii alimentare după ce au băut lapte primit la şcoală şi produs de două companii diferite, respectiv Olympus şi La Dorna.
Analizele preliminare ale laptelui de la Olympus au ieşit bine, produsul neavând germeni patogeni, însă la ora actuală se aşteaptă şi rezultatele probelor prelevate de Protecţia Consumatorului la sfârşitul săptămânii trecute de la fabrica Olympus din Hălchiu.
În ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe cazuri de toxiinfecţie alimentară la elevi din judeţele Galaţi şi Argeş, unde copiilor li s-a făcut rău la şcoală după ce au băut lapte primit prin programul "Cornul şi laptele".