x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Protest la Metrou. Sindicaliștii refuză discuțiile. Prefectul Capitalei i-a chemat la dialog social

Protest la Metrou. Sindicaliștii refuză discuțiile. Prefectul Capitalei i-a chemat la dialog social

26 Mar 2021   •   13:43
Protest la Metrou. Sindicaliștii refuză discuțiile. Prefectul Capitalei i-a chemat la dialog social

UPDATE: Sindicaliștii blocați de mai bine de șase ore la metrou în stația Unirii refuză discuțiile, a declarat, vineri, prefectul Capitalei, Alin Stoica. El spune că a convocat o ședință de dialog social la ora 13.30, la sediul Prefecturii.

Prefectul Capitalei a spus că nu știe ce cer sindicaliștii blocați la metrou, pentru nu au dorit să discute cu el, iar reprezentanții lor nu i-au răspuns la telefon.

„Jandarmeria asigură perimetrul pentru siguranța oamenilor de acolo și are negociatori în zonă. Am vrut să am o discuție cu reprezentanții protestatarilor. Aceștia refuză discuția”, a spus Alin Stoica.

Acesta a convocat, la ora 13.30, o discuție la Prefectură atât cu sindicatele de la Metrorex, cât și cu CNSLR Frăția, confederația din care face parte sindicatul de la Metrorex.

„L-am invitat și pe domnul director de la Metrorex să vină și am transmis prin negociatorii Jandarmeriei și reprezentanților celor care sunt în stația de metrou Unirii și protestează că sunt invitați și dumnealor să avem o discuție să rezolvăm situația. Din partea lor încă nu am primit un răspuns, pentru că abia ce am transmis această invitație, din partea protestatarilor am primit un refuz de discuție fără să motiveze. Dumnealor au spus că vor să discute doar cu directorul de la Metrorex”, a mai spus Stoica.

Prefectul Capitalei a spus că este îngrijorat de faptul că efectele protestului de la metrou se răsfrâng asupra cetățenilor, dată fiind aglomerația: „Practic ceea ce noi încercăm să facem, să descongestionăm zonele, s-a întâmplat invers”.

Alin Stoica a avertizat că atât Poliția, cât și Jandarmeria, au în vedere măsuri ferme pentru orice fel de încălcare a legii, mai ales că nu au fost respectați pașii pentru organizarea unui protest de către angajații unei companii de interes național.

„Plecând de la faptul că nu este voie să ai o demonstrație cu mai mult de 100 de oameni, purtarea măștii, pe legea dialogului social - faptul că s-a organizat o grevă fără respectarea pașilor și normelor legale și fără asigurarea unei treimi din capacitate pentru companie de interes național, toate aceste lucruri se au în vedere. Se cercetează și, în cazul în care aceste fapte vor îmbrăca și latură penală, se vor face demersuri legale”, a spus prefectul.

Întrebat de jurnaliști dacă protestul va continua și sâmbătă, la metrou, Alin Stoica a răspuns că are convingerea că dacă vor sta toți factorii implicați la masă situația se va detensioa.

Circulaţia trenurilor de metrou este afectată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, care au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunță Metrorex.

Liderii partidelor coaliției acuză că liderul USLM, Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, a declanșat protestul la o zi după ce Metrorex a notificat firma sindicatului care administrează spațiile comerciale din stațiile de metrou să le elibereze până în 2 aprilie.

UPDATE Societatea de Transport București (STB) a luat măsuri de suplimentare a capacității de transport, din cauza grevei de la metrou și cheamă angajații liberi de acasă pentru a menține în traseu vehiculele programate să se retragă.

Din cauza protestului spontan al angajaților Metrorex de vineri dimineață, STB suplimentează capacitatea de transport pentru a prelua fluxurile de călători din zona stațiilor de metrou.

Foto: Lucian Alecu

UPDATE Sindicaliștii revendică faptul că vor fi concedieri la metrou, chiar dacă este un deficit ridicat de angajați. La intrarea în stațiile de metrou este afișat mesajul "Protest spontan!".

Foto: Lucian Alecu

 

Stire initiala Circulaţia trenurilor de metrou este afectată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, care au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunță Metrorex.

 

Foto: Lucian Alecu

 

Compania spune că „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii".

 

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

"Asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă", mai precizează Metrorex.

Sursa: Mediafax

 

×
Subiecte în articol: protest metrorex