x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Sărbătoarea Curţii Domneşti la Piatra Neamţ

Sărbătoarea Curţii Domneşti la Piatra Neamţ

21 Apr 2018   •   15:30
Sărbătoarea Curţii Domneşti la Piatra Neamţ

Municipiul Piatra-Neamţ va găzdui, sâmbătă, a treia ediţie a Sărbătorii Curţii Domneşti, eveniment dedicat simbolului principal al oraşului.

Primarul Dragoş Chitic a declarat că manifestările vor cuprinde, între altele, ateliere de meşteşugărit, o paradă medievală sau demonstraţii de tras cu arcul şi mânuirea sabiei.

"Sărbătoarea Curţii Domneşti este un eveniment menit să celebreze prima atestare documentară a Curţii Domneşti, care apare într-un document emis în anul 1491, când Ştefan cel Mare face danie Mănăstirii Tazlău trei sate "care au fost din ocolul curţilor noastre de la Piatra". Curtea Domnească din Piatra-Neamţ a devenit, în timp, un simbol cultural-istoric identitar al municipiului. De cele mai multe ori, imaginea acestuia este asociată cu centrul istoric în care se regăseşte complexul arhitectural format din Biserica "Sf. Ioan Botezătorul", Turnul-clopotniţă şi ruinele Curţii Domneşti", a declarat primarul municipiului Piatra-Neamţ.

Deschiderea Sărbătorii Curţii Domneşti va avea loc sâmbătă, la ora 10.00, prin inaugurarea atelierelor de meşteşugărit şi apariţia calfelor călătoare.

De la ora 11.00 va fi deschis târgul gastronomic cu mâncăruri specifice secolului al 15-lea, urmat de parada medievală.

Vor urma demonstraţii de tras cu arcul şi mânuit sabia, cu implicarea publicului, un spectacol de jonglerii cu steaguri, dar şi două piese de teatru în aer liber.

Sărbătoarea Curţii Domneşti se va încheia la ora 20.00, cu un spectacol de foc al ArtGotica. AGERPRES

×