x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Timişoara este primul oraş din ţară cu transport public în comun pe apă

Timişoara este primul oraş din ţară cu transport public în comun pe apă

04 Oct 2018   •   14:18
Timişoara este primul oraş din ţară cu transport public în comun pe apă

Timişoara a devenit oficial, joi, primul oraş din România cu transport public în comun naval, pe Canalul Bega, după peste şapte decenii de la sistarea transportului de mărfuri şi peste cinci decenii de la sistarea celui de persoane. 

"La transportul public cu autobuze/minibuze, troleibuze, tramvaie şi biciclete, astăzi se adaugă cel cu vaporaşe pe Bega, după mai bine de o jumătate de secol. Avem astfel cinci subsisteme de transport public în concept intermodal, fiind singurul oraş din România sub acest aspect şi unul din nu multele din Europa întreagă", a declarat joi primarul Nicolae Robu. 

Capacitatea fiecărui vaporetto este de 50 de locuri, exclusiv pe scaune, şi se va naviga cu o viteză maximă de 12 km/h, iar în zona podurilor - 5 km/h. Deşi edilul timişorean voia gratuitate totală pentru acest tip de transport alternativ nepoluant, consilierii locali au decis ca preţul unui bilet să fie de 1 leu pe călătorie, indiferent de distanţa parcursă, de scutire de la plata biletului de îmbarcare beneficiind toate persoanele care au gratuitate pe celelalte mijloace de transport în comun. 

Vaporetto vor circula ca mijloc de transport în comun de luni până vineri, între orele 07.00 - 18.00, iar în week-end vor circula între orele 11.00 - 18.00, gratuit, pentru agrement. 

"Biletele se vor vinde la îmbarcare, iar călătorii vor fi chestionaţi de personalul navigabil la ce staţie coboară, pentru a vedea solicitările lor, în vederea ajustărilor staţiilor de îmbarcare/debarcare", a precizat edilul. 

Pentru început, pe tronsonul timişorean al Canalului Bega se va circula doar cu trei din cele şapte vaporetto cumpărate, iar în funcţie de numărul pasagerilor, vor fi scoase pe traseu şi celelalte nave. Ele vor fi în uz atâta timp cât temperaturile externe permit, după care vor fi retrase în dana portului, dar dacă şi în sezonul rece vor fi solicitate, vor rămâne în circulaţie. 

Cele şapte vaporaşe au fost cumpărate ca parte componentă a proiectului cu finanţare europeană de reabilitare a malurilor Canalului Bega, în valoare de 6 milioane de euro, municipalitatea obligându-se să cumpere acest număr de nave din bugetul local, suma fiind 2 milioane de euro. 

Următoarea etapă, dar care nu mai depinde de primăria timişoreană, vizează amenajarea ecluzelor de la nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, care va permite circulaţia pe Bega până la frontiera cu Serbia şi mai departe, pe teritoriul ţării vecine. 

Canalul Bega este primul canal navigabil construit în România, lungimea totală navigabilă fiind de 44 de kilometri pe teritoriul ţării noastre şi 72 de kilometri pe teritoriul Serbiei. 

În anul 1869, pe Bega s-au făcut primele curse de pasageri, Timişoara devenind astfel primul oraş de pe teritoriul României care utiliza acest mijloc de transport în comun. Transportul de pasageri pe canal a cunoscut un vârf de circa 500.000 pasageri în anul 1944. Navele de pasageri au fost retrase în anul 1967. AGERPRES

×
Subiecte în articol: timisoara transport public pe apă