x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Vești excelente! Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru Valea Jiului

Vești excelente! Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru Valea Jiului

06 Oct 2022   •   21:27
Vești excelente! Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru Valea Jiului

Comisarul european Elisa Ferreira și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost pe Valea Jiului, pentru a prezenta comunității oportunitățile de finanțare prin proiecte europene. Finanțarea totală pentru Valea Jiului, prin intermediul a 6 programe operaționale, este de circa 290 mil. euro.

Comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, au mers, joi, în Petrila, pentru a discuta cu autoritățile locale și cu membri ai comunității despre proiectele finanțate cu fonduri europene care se derulează în zonă.

Printre obiectivele vizitate se numără mina Petrila, zona Preparației, Muzeul Salvatorului Minier, zona viitorului hub de robotică și școala din Petrila, modernizată cu finanțare europeană. Vizita a continuat la Petroșani, unde comisarul european Ferreira și ministrul Marcel Boloș au avut o întâlnire de lucru cu Asociația pentru Dezvoltare teritorială integrată Valea JiuIui, la care au participat autorități locale, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic.

Cei doi oficiali au prezentat, în cursul evenimentelor de joi, oportunitățile de finanțare cu fonduri europene pentru regiunea Văii Jiului, una dintre cele patru microregiuni pentru care este prevăzută utilizarea mecanismului Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI), conform Acordului de Parteneriat 2021 – 2027 semnat ieri la Alba Iulia.

„Încercăm să creăm condiții astfel încât un investitor, dar nu unul care poluează, ci unul care e orientat spre mediu, să se gândească să vină aici pentru că e mai bine decât în altă parte. De fapt, creând aceste condiții, cu finanțare, cu suport tehnic, aducem o gură de oxigen pentru economie și contribuim la crearea de locuri de muncă bune, astfel încât tinerii să își dorească să rămână aici”, a fost mesajul comisarului european Elisa Ferreira către comunitatea locală din Valea Jiului.

Investițiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument financiar introdus de către Comisia Europeană (CE) în perioada de programare 2014 – 2020 pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată. În Acordul de Parteneriat 2021 – 2027 este prevăzută utilizarea investițiilor teritoriale integrate pentru microregiunile Delta Dunării, Valea Jiului, Moții – Țara de Piatră și Țara Făgărașului.

„Spuneam ieri la semnarea Acordului de Parteneriat că fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă. Ei bine, Valea Jiului primește în 2021-2027 o finanțare de aproape 290 de milioane de euro, pe care îi putem investi în dezvoltarea acestei zone, în crearea de locuri de muncă, reconversie profesională, turism și cultură. Mai mult, în zona Văii Jiului există un parteneriat activ între autoritățile locale și comunitate, care se concretizează în proiecte finanțate din bani europeni, cum este cel de regenerare urbană și reconversie a ansamblului istoric al Exploatării Miniere Petrila. Odată cu noua perioadă de programare, în care Valea Jiului este inițiativă teritorială integrată, avem 6 programe operaționale prin care putem investi pentru a revela potențialul acestei zone. Îi mulțumesc încă o dată comisarului european Elisa Ferreira pentru tot sprijinul pe care îl acordă dezvoltării Văii Jiului și pentru deschiderea pe care a arătat-o față de problemele oamenilor de aici. Autorităților locale le promit că vor găsi în mine întotdeauna un partener pe care se pot baza pentru identificarea investițiilor care să schimbe viața oamenilor și, în această notă, le transmit un mesaj ce a fost rostit cândva de Ion I.C Brătianu, fiți cât de modești pentru persoana dumneavoastră, nu fiți modești pentru cei pe care îl reprezentați”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Acordul de Parteneriat prevede ca teritoriile în care vor fi utilizate instrumente de tip ITI să aibă elaborate strategii de dezvoltare teritorială bazate pe elemente concrete, o justificare clară și o valoare adăugată față de alte oportunități de finanțare deja existente, mecanisme de guvernanță funcționale, abordări participative, asumare a responsabilității din partea actorilor locali, o viziune pe termen lung și un angajament pe parcursul întregului proces: de la elaborare până la implementare, monitorizare și evaluare. Finanțarea ITI va fi asigurată într-o abordare integrată din toate Obiectivele de Politică relevante, din fonduri și programe diferite, în conformitate cu nevoile identificate în strategia fiecărei microregiuni.

Valea Jiului, Investiție Teritorială Integrată finanțată prin 6 programe operaționale distincte

Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ), cu o alocare totală de 2,5 miliarde de euro este un program care vizează atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în 6 județe din țară: Hunedoara (cu o alocare de 510,65 milioane euro), Gorj, Galați, Mureș, Prahova, Dolj.

În cadrul acestui program, alocarea pentru Valea Jiului este de 180,5 milioane euro, fondurile putând fi accesate pentru vor fi disponibile pentru dezvoltarea a cel puțin 1200 de întreprinderi noi și existente, inclusiv în domeniul furnizării de servicii în domeniul turismului și crearea de 2.300 noi locuri de muncă, servicii de calificare și recalificare pentru 6.000 de persoane, producția de energie regenerabilă și transportul acesteia către școli, spitale, cămine de bătrâni, alte clădiri în care sunt realizate servicii publice accesibile tuturor, extinderea transportului public verde pentru scoaterea din izolare a comunităților defavorizate, susținerea investițiilor productive în întreprinderi mari care produc tehnologii pentru energia verde, hidrogen și alte produse și servicii necesare tranziției la neutralitatea climatică a României.

De aceste finanțări vor beneficia persoanele direct afectate de procesul de tranziție prin pierderea locului de muncă, cele indirect afectate de tranziție din cauza competențelor neadecvate sau insuficient adecvate cererii, tinerii cu vârsta de până la 29 ani, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, femeile, membrii familiei monoparentale, membrii minorităților etnice și persoanele care se încadrează în categoria lucrătorilor defavorizați, a celor extrem de defavorizați și a lucrătorilor cu handicap.

Mai mult, în cadrul celorlalte programe operaționale, fie sunt alocări distincte pentru investițiile teritoriale integrate (Programul Operațional Educație și Ocupare, Programul Operațional Sănătate, Programul Operațional Regional Vest, Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială), fie li se va acorda un punctaj suplimentar în procesul de selecție (Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, Programul Operațional Educație și Ocupare pe componenta de educație).

Finanțarea totală dedicată Văii Jiului, prin aceste șase programe operaționale, este de aproximativ 290 milioane de euro.

MIPE va asigura monitorizarea calendarului apelurilor de proiecte și informarea autorităților locale cu privire la oportunitățile de finanțare.

În cadrul primei reuniuni a Comitetului Director extins pentru implementarea Inițiativei Valea Jiului, organism care reunește reprezentanți ai ministerelor, ai autorităților locale, ai Agenției de Dezvoltare Regională Vest și ai Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, au fost discutat planul de acțiuni pentru a asigura implementare eficientă a Strategiei de dezvoltare integrată a Văii Jiului, document adoptat de Guvern în acest an.

Pentru a sprijini accesul comunităților din Valea Jiului la finanțare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura monitorizarea calendarului apelurilor de proiecte aferente Programelor 2021-2027 și informarea actorilor locali cu privire la oportunitățile de finanțare, va elabora analize trimestriale cu privire la gradul de depunere de propuneri de proiecte pe toate Programele și va propune măsuri de îmbunătățire a ritmului de depunere, va analiza ritmului de implementare, va identifica și va propune soluții de eliminare a blocajelor în implementarea proiectelor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: valea jiului