x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Nicuşor Constantinescu: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinaţia elicopterului

Nicuşor Constantinescu: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinaţia elicopterului

16 Dec 2014   •   13:32
Nicuşor Constantinescu: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinaţia elicopterului

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că în cadrul unui program România-Bulgaria au fost achiziţionate mai multe echipamente, printre care şi elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, însă destinaţia şi dotările acestuia au fost schimbate cât timp el a fost suspendat de la conducerea instituţiei.

'Acest elicopter a făcut 180 de ore de intervenţie, pentru că destinaţia lui nu este numai de a transporta pacienţi, este de a survola teritoriul Constanţei şi teritoriului Dobrici, teritoriul Mării Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus că are o destinaţie specială. Această destinaţie, din păcate, a fost schimbată cât timp eu am fost în Statele Unite ale Americii, în noiembrie anul acesta. De cine a fost schimbată? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinaţia contractului şi s-a întâmplat nenorocirea pe care aţi văzut-o ieri', a spus Nicuşor Constantinescu la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a prezentat la procesul lui Radu Mazăre privind retrocedări ilegale de terenuri.

Constantinescu a precizat că elicopterul a avut flotoare pentru a pluti, pe care nu le mai avea la data producerii accidentului, avea două motoare, unul pentru eventualitatea în care se defectează celălalt, a avut troliu pentru a putea salva pe cineva cu ajutorul hamului.

'Eu ştiu că ieri, din păcate, Căpitănia Portului Constanţa nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Ştiţi că exista o navă Jupiter pe lac, la 500 de metri de locul naufragiului? De ce nu a fost activată? Eu nu pot să activez nimic, din cauza deciziei instanţei, deşi sunt vicepreşedintele Comitetului de Urgenţă, nu am dreptul să iau legătura cu angajaţii Consiliului Judeţean, nu am dreptul să comunic cu consilierii judeţeni. Eu sunt preşedintele în funcţie şi atât. Eu am anunţat prefectul, am anunţat instituţiile pe care le pot anunţa', a afirmat Constantinescu, potrivit Agerpres.

El a povestit că a refuzat, în urmă cu un an, să semneze pentru schimbarea destinaţiei elicopterului, ştiind 'implicaţiile penale' pe care l-ar avea acest lucru, însă schimbarea destinaţiei a fost făcută oricum, cât timp a fost suspendat din funcţie.

'Eu am refuzat public anul trecut să predau acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să-şi asume cineva responsabilitatea schimbării destinaţiei. Nu pot să schimb eu, că vrea Arafat. Eu i-am spus, 'domnule secretar de stat, dacă vrei, semnează dumneata, anulează contractul, răspunde în faţa lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană şi eu ţi-l dau', că nu sunt nebun să plătesc eu mentenanţă, piloţi, medici de la puţinii bani ai Consiliului Judeţean. Nu am fost de acord cu această cerere abuzivă. Întrebaţi-l pe domnul Arafat, unde sunt flotoarele', a mai spus Constantinescu.

×