x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 130.000 de euro pentru funcţia de şef de vamă

130.000 de euro pentru funcţia de şef de vamă

de Violeta Fotache    |    03 Feb 2011   •   17:53

Un inspector vamal a adunat de la cămătari 130.000 de euro pentru a-şi cumpăra funcţia de şef de vamă, cu delegaţie

Doi oameni de afaceri şi un fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu au fost reţinuţi joi pentru corupţie, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea. Florian Liviu, Savu Ion şi, respectiv, Niţu Ioan Romeo urmează să fie duşi la Tribunalul Satu Mare cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la această infracţiune şi complicitate la cumpărare de influenţă.

Conform procurorilor anticorupţie, în cursul lunii septembrie 2009, omul de afaceri Florian Liviu a pretins şi primit de la o angajată a Biroului Vamal Halmeu, cu funcţie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Agenţiei Naţionale a Vămilor (A.N.V.) şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. "Suma de 130.000 euro a fost remisă inculpatului Florian Liviu în mai multe tranşe, prin intermediul omului de afaceri Savu Ion. Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului A.N.V. în data de 23 septembrie 2009. În demersul de strângere a sumei de 130.000 euro, angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de inculpatul Niţu Ioan – Romeo care a colectat sume de bani de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări”, se arată în comunicatul DNA.
Pentru prelungirea şefiei i s-au cerut 300.000 de euro

"În primăvara anului 2010, după încetarea delegării persoanei care ocupa funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, inculpatul Florian Liviu, cu complicitatea inculpatului Savu Ion, a pretins de la aceasta, suma de 300.000 euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF, îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

În cauză se desfăşoară activităţi de cercetare penală şi faţă de alte persoane.”, ne-a comunicat DNA. La anchetă au participat şi ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Ministerul Administraţiei şi Internelor.

×