x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 16 sechelete umane, într-o groapă comună

16 sechelete umane, într-o groapă comună

de Violeta Fotache    |    05 Noi 2010   •   00:00

Descoperirea a fost făcută la Iaşi de un grup de arheologi. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România crede că osemintele aparţin unor evrei ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial.

Un grup de arheologi din cadrul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" Iaşi au descoperit joi, 4 noiembrie 2010, 16 sechelete umane într-o groapă comună la marginea comunei Popricani, din judeţul Iaşi.

La faţa locului s-au deplasat doi procurori militari şi un procuror civil pentru a stabili datele şi împrejurările legate de cele 16 schelete umane. Dosarul cu suspiciune de omor a fost înregistrat pe rolul Parchetului Militar Iaşi de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, ne-a informat Ministerul Public.

Deocamdată anchetatorii nu ştiu dacă este vorba despre soldaţi români sau despre civili. Scheletele au fost duse la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru efectuarea unei expertize antropologice, care trebuie să stabilească vechimea osemintelor, vârsta şi care au fost cauzele decesului. "Pentru expertizare se vor face datări cu C 14 şi teste ADN, teste antropologice, teste pentru a se afla dacă au fost urme de violenţă. Prin zona în care au fost găsite cadavrele a trecut linia frontului în cel de-al Doilea Război Mondial şi acum au fost găsite gloanţe, fragmente de obuz şi grenade. În ceea ce priveşte speculaţiile conform cărora ar fi vorba de cetăţeni evrei ucişi de soldaţii români noi nu putem confirma acest lucru fără dovezi necontestabile", a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, magistratul Cornelia Prisecariu.

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) "Elie Wiesel", Alexandru Florian, crede că în groapa comună de la Popricani s-ar afla cadavrele unor evrei omorâţi în vara anului 1941, în timpul Holocaustului. Într-o conferinţă de presă ţinută vineri, Alexandru Florian a anunţat că descoperirea face parte dintr-un proiect de cercetare prin care s-a dorit obţinerea de noi informaţii despre victimele nevinovate dispărute în timpul regimului Ion Antonescu.

"În România mai există din păcate oraşe care cultivă memoria unor criminali de război implicaţi, a unor generali în Armata Română, care au fost direct implicaţi în dezastrul care a avut loc în perioada 1941-1944", a spus Alexandru Florian, citat de Agerpres. El a atras atenţia că sunt oraşe din ţară care au nume de străzi ale unor astfel de persoane ce au făcut victime în timpul Holocaustului.  "La o scurtă cercetare am descoperit că la Sibiu există o stradă cu numele generalului Iacobici, responsabil de represaliile de la Odesa, fiind condamnat criminal de război că a luat ca ostatici evrei. La Piteşti este o stradă General Calotescu, care a fost guvernatorul Bucovinei în perioada de tristă amintire, la Timişoara avem o stradă General Stavrescu, la Costineşti este Strada Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei în perioada respectivă. În opoziţie cu aceste fapte regretabile, iată că Institutul a iniţiat acest proiect, coordonat de cercetătorul Adrian Cioflâncă, ce a făcut o serie de cercetări şi a avut răbdare şi a găsit martori din acea perioadă", a spus directorul executiv al INSHR.

La conferinţa de presă a fost prezentat un film cu imagini surprinse la groapa comună şi cu mărturii ale unor români care au trăit acele momente, când mai mulţi evrei au fost executaţi în Pădurea Vulturi din Popricani.

Potrivit lui Alexandru Florian, dovada care ar atesta faptul că rămăşiţele a 16 corpuri găsite ar fi aparţinut unor evrei este aceea că s-au descoperit un schelet de copil şi talpa unui pantof de femeie, ceea ce atestă, în opinia cercetărilor, că este vorba despre o groapă comună unde se află mai mulţi civili. De asemenea, la Popricani s-au mai descoperit şi tuburi de cartuşe, cu ajutorul unor detectoare de metal, de calibru 792, care ar fi aparţinut Armatei Române. Reprezentanţii INSHR au spus că în aceste zile Parchetul Militar a sistat săpăturile şi a securizat zona pentru a se lua o decizie împreună cu instituţiile abilitate interne şi internaţionale pentru continuarea cercetărilor. Potrivit martorilor găsiţi de INSHR, la Iaşi ar fi vorba de mai multe gropi comune şi de aceea cei de la institut doresc să extindă cercetările în acest judeţ. Cei de la INSHR "Elie Wiesel" au mai arătat că la Popricani este al doilea loc din România în care au fost descoperite gropi comune.

×
Subiecte în articol: observator