Pentru prima data dupa caderea regimului comunist, autoritatile romane au marcat oficial actul de la 23 August 1944. La ceremoniile de ieri, lipsite de fast, dar si de public, a participat si protagonistul evenimentelor de acum 60 de ani, Regele Mihai I.
MONICA IORDACHE, SILVIU SERGIU
Fostul suveran Mihai I si Regina Ana s-au alaturat, la ora 9:00 dimineata, celorlalte oficialitati venite sa depuna coroane de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol. Regele Mihai I a ajuns printre primii si l-a asteptat cateva minute bune pe actualul sef al statului, Ion Iliescu. Pe o ploaie marunta, al carei sunet era amplificat in toate difuzoarele, reprezentantii institutiilor statului au depus coroane de flori in memoria celor aproximativ 170.000 de eroi cazuti in al doilea razboi mondial. Cel care a deschis ceremonialul depunerii jerbelor a fost presedintele Ion Iliescu, urmat de Regele Mihai I. Din cauza ploii si a vremii potrivite mai mult pentru o zi de septembrie, putini au fost curiosii care au asistat din priviri ritualul si, apoi, defilarea Garzii de Onoare. Desi venisera separat, presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si fostul suveran Mihai I au preferat sa mearga impreuna spre urmatoarea locatie a manifestarilor. Cei trei s-au urcat intr-un microbuz pus la dispozitie de SPP, iar in urma lor s-au inghesuit pe scaunele din spate toate notabilitatile PSD. Pe jos a ramas doar ministrul de Externe, Mircea Geoana, care nu a mai avut loc in microbuz, fiind astfel "pedepsit" pentru ca a intarziat dimineata la deschiderea ceremoniei.
PARADA VETERANILOR. Inainte ca demnitarii sa ajunga la manifestarile din fata Universitatii Nationale de Aparare, femeile de serviciu stergeau cu indarjire picaturile de ploaie care se incapatanau sa stropeasca scaunele puse la dispozitie celor care urmau sa asiste la ceremonie. Sub lunetele catorva ofiteri SPP, cocotati pe sediul institutiei de invatamant militar, oficialitatile au depus obisnuitele coroane de flori si a fost tinuta o slujba religioasa. Ploaia tomnatica i-a facut pe politicieni sa se ascunda dupa umbrele largi, in timp ce prin fata lor au inceput sa defileze cateva regimente de jandarmi, pompieri, infanterie, aviatie si din marina. Cel mai gustat moment a fost parada jandarmilor calare, aplaudata de oficialitatile prezente si de cei cativa bucuresteni care au infruntat ploaia mocaneasca pentru a-i vedea pe soldati. Emotionanta a fost insa parada veteranilor si invalizilor de razboi, care au tinut sa defileze in prezenta suveranului fata de care au depus juramant de credinta acum mai bine de o jumatate de secol. Imbracate in uniforme verzi, cu berete pe cap, trupurile imputinate, aduse de spate, se straduiau sa tina randurile si pasul de defilare. In fata lor au fost purtate sase drapele, folosite si in al doilea razboi mondial, si care purtau cifrele glorioase ale Regelui Ferdinand si ale Regelui Mihai I.
DECORARI. Veteranii de razboi au fost invitati ieri si la Palatul Cotroceni, unde au fost decorati si au luat masa de pranz cu presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase. 65 de participanti la cel de-al doilea razboi mondial au primit din mana lui Ion Iliescu cele mai inalte distinctii ale statului roman. Iliescu a declarat ca ziua de 23 August 1944 a fost un moment important pentru salvarea Romaniei si nu a avut legatura cu "evolutiile politice ulterioare", care au fost "consecinta intelegerilor dintre marile puteri si a impartirii sferei de influenta".
Seful statului a sustinut ca, dincolo de orice controverse, actul de la 23 August 1944 trebuie sarbatorit, iar cei care au participat la el trebuie omagiati, deoarece daca aceasta decizie politica "foarte curajoasa" nu s-ar fi pus in aplicare, Romania s-ar fi transformat intr-un teatru de razboi, iar pagubele materiale si umane ar fi fost incomparabil mai mari.
Citește pe Antena3.ro