x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua în care pălăria se schimbă cu căciula

Ziua în care pălăria se schimbă cu căciula

de Paul Bardasu    |    21 Sep 2023   •   08:00
Ziua în care pălăria se schimbă cu căciula

Pe 23 septembrie începe toamna astronomică. E ziua în care noaptea este egală cu ziua, în orice loc de pe planetă, Pământul aflându-se într-o poziție perfect verticală. Soarele va răsări și va apune exact în punctele cardinale est și vest.

Echinocțiul de toamnă 2023, când Soarele se va afla pe Ecuatorul ceresc, are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09.50. În timpul rotirii sale în jurul Soarelui, axa Pământului - o linie imaginară ce trece prin polul nord și polul sud - este verticală. Evenimentul marchează începutul toamnei astronomice, când noaptea are fix 12 ore și este egală cu ziua, în orice punct de pe Pământ. Începând cu acest moment, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă (16 ore noaptea și 8 ziua), pe 22 decembrie 2023.

Calendarul popular păstrează în perioada echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu. O vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.

Sărbătoarea recoltelor

În tradiţiile multor popoare, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole și de sărbătorirea recoltelor. Agricultorii trebuie să îi fie recunoscător lui Dumnezeu pentru roadele bogate pe care le-au avut. Astfel, oamenii de la sate duc la preot, la sfințit plante, legume sau fructe folosite în scopuri vindecătoare. Astfel, acestea capătă puteri de alinare a durerilor sufletești și de vindecare a bolilor trupești. Se spune că florile și frunzele de pe cruce sunt bune de leac, vindecă durerile de cap și durerile de dinți. De asemenea, în ziua în care începe sezonul de toamnă, la biserică se duc prune, care după ce sunt sfințite, se pot păstra timp îndelungat și pot vindeca bubele. Tradiția spune că nu trebuie să culegem toate fructele din pom, ultimele fiind lăsate pentru Mama Natură.

Se crede că în această zi florile se plâng una alteia pentru că știu că va veni iarna și că vor muri. Dacă planta din camera ta este udă, superstițiile spun că aceasta chiar plânge. Dacă vrei să o salvezi, tradițiile din bătrâni recomandă ca aceasta să fie unsă cu un mir sfințit de la o mănăstire apropiată.

Se schimbă energia planetei

Conform tradiției, acum este bine să se facă primul must, din strugurii proaspăt culeși. Tot în această zi, se bat nucii și se adună merele. O altă superstiţie spune că nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.

Din punct de vedere al astrologilor, odată cu echinocţiul de toamnă 2023, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.

Efecte asupra organismului

Echinocțiul de toamnă poate avea efecte asupra organismului uman. De exemplu, somnolența excesivă în timpul zilei ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Spre deosebire de echinocțiul de primăvară, care generează energia renașterii și bucuria verii, cel de toamnă poate aduce sentimente de depresie. Odată cu venirea toamnei, poate apărea astenia, care se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii consideră că venirea toamnei și faptul că „vedem” mai puțin Soarele sunt vinovate de această stare, care ar putea ține de la câteva săptămâni la câteva luni, până ce organismul fiecăruia se obișnuiește cu cantitatea mai mică de soare primită.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: echinoctiu toamna astronomica