x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 5000 de sindicalişti argeşeni au protestat împotriva noului Cod al Muncii

5000 de sindicalişti argeşeni au protestat împotriva noului Cod al Muncii

de Elly Cârstea    |    04 Mar 2011   •   17:02

A vuit Piteştiul, timp de mai bine de două ore, cât a durat protestul sindicaliştilor de la cele patru mari confederaţii sindicale, BNS, CSDR , CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa, împotriva reglementărilor noului Cod al Muncii. În jur de 5000 de oameni s-au strâns în jurul orei 11,00 pe platoul din faţa primăriei Piteşti, după care s-a pornit în marş până în piaţa Vasile Milea. Protestatarii au avut pancarte, fluiere, măşti, au strigat lozinci anti- Băsescu, anti-Boc, au ţipat şi şi-au aplaudat liderii, care le-au vorbit de la tribună. Deşi organizatorii anunţaseră că vor reuşi să strângă aproape 10.000 de oameni, numărul acestora a fost doar pe jumătate. Chiar şi aşa nu mai aveai unde să arunci măcar un ac. Peste 300 de jandarmi şi 150 de poliţişti au asigurat măsurile de ordine, astfel încât nu s-au înregistrat nici un fel de incidente.

Rând pe rând liderii de sindicat au expus motivele pentru care miile de angajaţi au ieşit în stradă. Doina Fănică, lidera Sindicatului Sanitas Argeş a precizat că potrivit noului Cod al Muncii angajaţii nu mai au siguranţa locului de muncă:”Prin modificările aduse Codului Muncii, se elimină negocierea contractelor la nivel naţional şi la nivel de ramură, iar fără aceste prevederi minimale ne va fi foarte greu să negociem, pentru că pornim de la zero.

Perioada probei de lucru creşte de la 90, la 120 de zile, iar cele trei luni nici măcar nu se consideră vechime în muncă. Vom asista la abuzuri din partea angajatorilor care  din 120 în 120 de zile îşi vor schimba oamenii, ţinându-i pe salariul minim pe economie. Angajaţii nu mai au siguranţa locului de muncă pentru că  disponibilizările se vor face pe criterii de performanţă, iar evaluarea o va face  angajatorul. Este inadmisibil.” Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia a spus că legea învăţământului a creat haos în sistemul de învăţământ, pentru că nu a fost discutată nici cu sindicatele şi nici cu părinţii, drept pentru care acelaşi lucru se va întâmpla şi după adoptarea noului Cod al Muncii, deoarece “acesta nu va flexibiliza relaţiile între patronat şi angajat, ci dimpotrivă, va dărâma tot ceea ce s-a construit democratic timp de 20 de ani”.

Au mai vorbit de la tribună NIcolae Pavelescu, liderul SAD, sindicat care a organizat un protest impresionant pe data de 24 ianuarie, tot împotriva prevederilor noului Cod al Muncii şi care a ţinut să le reamintească guvernanţilor:”Noi suntem primii din România care am văzut modificările Codului Muncii şi am protestat în aşa fel încât toată România să-şi dea seama că este o lege împotriva salariaţilor. Să nu uite că România este a noastră, nu a lor”. Cei 5000 de oameni au aclamat şi o elevă de la liceul Zinca Golescu, care a spus că nu vrea să plece din ţară, dar vrea să trăiască decent aici:”Vrem un viitor aici, în România. Nu vrem să fim obligaţi să plecăm, vrem să facem o facultate şi să rămânem aici, să trăim decent în ţara noastră. Nu vrem să plecăm din ţară, aşa cum ne-a sfătuit preşdintele. Ne-aţi ciuruit, domnule Băsescu, dar nu ne-aţi omorât”. sindicaliştiI au anunţat că vor participa şi la protestele care urmează să fie organizate la Bucureşti.

×