x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 60.000 de români, aşteptaţi în acest an de Sărbători, în hotelurile şi pensiunile din ţară. Cât cheltuiesc românii pentru vacanţele de Crăciun şi Revelion

60.000 de români, aşteptaţi în acest an de Sărbători, în hotelurile şi pensiunile din ţară. Cât cheltuiesc românii pentru vacanţele de Crăciun şi Revelion

24 Dec 2012   •   12:04
60.000 de români, aşteptaţi în acest an de Sărbători, în hotelurile şi pensiunile din ţară. Cât cheltuiesc românii pentru vacanţele de Crăciun şi Revelion
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Românii cheltuiesc, în medie, între 250 şi 500 de euro pentru o vacanţă petrecută în ţară de sărbătorile de iarnă, iar pentru sejururile în străinătate între 500 şi 700 de euro, potrivit datelor publicate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Bugetul mediu pe care romanii sunt dispuşi să-l cheltuiască se încadrează între 250-500 de euro pentru o vacanţă internă, iar pentru deplasările externe, între 500 şi 700 de euro. Nu este diferit de bugetul mediu alocat în anii trecuţi, dar este mai atent cheltuit, iar raportul corect între calitate şi preţ a devenit principalul criteriu", potrivit unui raport al ANAT, citat de Agerpres.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc apreciază că aproape 60.000 de români sunt aşteptaţi în acest an de Crăciun în hotelurile şi pensiunile din ţară, unde se estimează că aceştia vor cheltui pentru cazare şi masă peste opt milioane de euro. Cele mai solicitate structuri de cazare sunt pensiunile rurale, unde gradul de ocupare depăşeşte 80%, fiind aşteptaţi aproximativ 28.000 de turişti. Costul mediu al unui pachet la pensiune este de 550 de lei.

Majoritatea românilor preferă să petreacă Revelionul la munte, cele mai căutate staţiuni fiind cele de pe Valea Prahovei, Bran-Moeciu şi Bucovina.

'De Crăciun românii preferă mai mult să stea acasă şi să petreacă sărbătoarea cu familia. Abia de Revelion gradul de ocupare ajunge la 100%. Deocamdată, adică pentru Crăciun, nu toate pensiunile şi hotelurile au reuşit să vândă astfel încât toate locurile să fie ocupate', a declarat preşedinte ANAT, Corina Martin, pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte destinaţiile externe, pe parcursul anului 2012, cele mai căutate de către turişti au fost Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia, întrucât sunt destinaţii mai apropiate de România. În contextul evenimentelor politice şi sociale declanşate în nordul Africii şi în Orientul Apropiat, a continuat declinul destinaţiilor Egipt şi Siria, dar îşi menţine creşterea în preferinţe Dubai-ul, ca destinaţie caldă, cosmopolită şi de shopping. Destinaţiile exotice îndepărtate nu mai sunt un lux, potrivit ANAT, deoarece agenţiile de turism au reuşit să ofere publicului consumator de vacanţe pachete turistice avantajoase în destinaţii exotice precum Republica Dominicană, Maldive, Jamaica sau Mexic, la jumătate de preţ, sub condiţia ca acestea să fie achiziţionate şi efectuate în lunile de iarnă.

×