x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 710 milioane de euro ajutoare financiare

710 milioane de euro ajutoare financiare

de Elena Stan    |    05 Noi 2010   •   00:00
710 milioane de euro ajutoare financiare

AVAS şi Ministerul Economiei (MECMA) ar putea acorda companiilor din portofoliu ajutoare financiare din veniturile din privatizare în sumă maximă de 710 milioane de euro, echivalent în lei, fonduri care "în acest moment" nu vor fi alocate de la bugetul de stat.



"Sumele necesare acordării sprijinului financiar reversibil vor fi alocate din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, la solicitarea AVAS şi respectiv MECMA (...)", se arată într-un proiect-lege care vizează modificarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 206/2008 privind măsurile de sprijin financiar acordat de AVAS şi MECMA companiilor din portofoliu.

Bugetul cumulat al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi al Ministerului Economiei (MECMA) pentru alocarea ajutoarelor de stat de salvare nu poate depăşi echivalentul în lei a maximum 110 milioane de euro, în timp ce pentru acordarea de ajutoare de stat de restructurare suma maximă disponibilă este echivalentul în lei a maximum 600 milioane de euro. Proiectul de lege prevede sprijinirea companiilor din portofoliul AVAS şi ale MECMA prin ajutoare de stat de salvare, respectiv ajutoare de stat de restructurare. "Ajutoarele de stat de salvare şi de restructurare individuale se acordă numai după notificarea şi obţinerea unei decizii favorabile din partea Comisiei Europene", potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ. Principala modificare este că ajutoarele pe care companiile le-ar putea primi vor fi acordate din veniturile din privatizări, iar nu de la bugetul de stat, cum prevede OUG 206/2008.

"La acordarea ajutorului de stat de restructurare se va respecta principiul «prima şi ultima dată». În acest sens, beneficiarul trebuie să prezinte o declaraţie în care trebuie să specifice dacă a primit în trecut ajutor de salvare sau restructurare. În caz afirmativ şi dacă au trecut mai puţin de 10 ani de la primirea ajutorului de restructurare sau de la încheierea perioadei de restructurare ori de la oprirea punerii în aplicare a planului de restructurare (oricare din evenimente s-a produs cel mai recent), AVAS/MECMA nu vor acorda ajutorul de stat", menţionează nota de fundamentare a proiectului de lege.

Pentru a primi ajutor de stat, companiile sunt obligate să prezinte planuri de restructurare şi viabilizare a activităţii, care trebuie aprobate de Guvern şi de CE. "Planul de restructurare, a cărui durată trebuie să fie cât mai scurtă posibil, trebuie să dovedească restabilirea viabilităţii pe termen lung a agentului economic într-o perioadă de timp rezonabilă şi pe baza unor presupuneri realiste privind condiţiile viitoare de funcţionare. Ajutorul de restructurare trebuie, în consecinţă, să fie legat de un plan de restructurare viabil", se arată în nota de fundamentare.

Potrivit documentului citat, prin introducerea acestor măsuri vor putea fi păstrate locuri de muncă pentru o perioadă determinată şi trecerea perioadei de criză, "până la găsirea celor mai bune soluţii de redresare a agentului economic respectiv". "Măsurile prevăzute de prezentul act legislativ vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare în materie, după ce Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care măsurile de sprijin sunt declarate compatibile cu piaţa comună", se mai arată în document.

×
Subiecte în articol: observator