x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A fost desecretizat actul adiţional cu Sterling

A fost desecretizat actul adiţional cu Sterling

05 Feb 2009   •   00:00

Premierul Emil Boc a anunţat desecretizarea actului adiţional la contractul dintre Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi Sterling, precizând că a fost obţinut acordul companiei canadiene pentru prezentarea datelor din document, contractul, care acordă Sterling drept de exploatare petrolieră, nu doar de explorare, după decizia CIJ, urmând să fie publicat pe site-ul ANRM.



El a arătat că textul contractului prevede că în porţiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia, situate în zona platoului continental al Mării Negre aflat în curs de delimitare între România şi Ucraina, titularul, respectiv Sterling Resources, va executa doar operaţiuni petroliere de explorare până la data hotărârii finale şi irevocabile a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga. După pronunţarea definitivă şi irevocabilă a deciziei CIJ Sterling Resources are dreptul de a executa operaţiuni petroliere de exploatare.

"Urmează să facem o suprapunere de suprafeţe, să vedem exact dacă au fost mărite suprafeţele prin acest contract faţă de cele existente, ce suprafaţă din cea trimisă spre exploatare face parte din cea câştigată de România la Haga. În al doilea rând, vom analiza sub aspect legal modalitatea prin care un contract de explorare şi împărţire a producţiei a fost transformat în contract de acord petrolier şi de concesiune. Vom studia tot cadrul legal şi de asemenea vom analiza şi oportunitatea realizării unui asemenea demers din perspectiva consecinţelor economice şi a evaluării pentru bugetul de stat", a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Întrebat de presă dacă are cunoştinţă de faptul că în acceaşi zi în care firma Sterling a primit licenţa de explorare a zonei, şi firma Geoset, al cărei administrator este chiar şeful actual al ANRM Gelu Mărăcineanu, a primit o astfel de licenţă, premierul a răspuns că nu are cunoştinţă despre aşa ceva şi că se va informa dacă există o contradicţie între funcţia actuală şi faptul că este administrator.

"Nu ştiu, voi verifica pe lege dacă există un conflict de interese. Vreau să spun că preşedintele Agenţiei cel în exerciţiu a fost cel care a făcut astăzi toate demersurile pentru desecretizare, la cererea mea, şi, de asemenea, pentru obţinerea acordului Sterling ca aceste date să fie cunoscute de opinia publică", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a cerut juriştilor din Guvern să caute soluţii legale pentru modificarea unor clauze din contractul pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, iar prevederile contractului dintre ANRM şi Sterling vor fi declasificate, au declarat surse guvernamentale.

Actul adiţional încheiat, prin hotărâre de guvern a fostului Cabinet, la contractul pentru cele două perimetre dintre Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd a fost discutat în şedinţa de joi a Guvernului.

"Premierul a arătat, în discuţia din şedinţa Guvernului, că o clauză specială face ca anularea contractului să fie foarte dificilă, dar s-a decis ca juriştii Guvernului să caute o soluţie pentru modificarea anumitor clauze", au afirmat sursele citate.

Premierul Emil Boc l-a demis, miercuri, pe Bogdan Găbudeanu din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificării anexei la HG privind aprobarea actului adiţional la contractul pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia.

De asemenea, şeful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru în vederea elucidării condiţiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd.

Conducerea ANRM a fost preluată de Mărăcineanu Gelu Agafiel.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator sterling