Parchetul din Munchen a anunţat miercuri deschiderea unei anchete privind divizia de apărare a Airbus Group, din cauza unor suspiciuni de corupţie legate de contracte din România şi Arabia Saudită.
Publicaţia germană Suddeutsche Zeitung anunţă, sub semnătura lui Klaus Ott, fără a cita vreo sursă, că Parchetul din Munchen efectuează o serie de percheziţii la sedii Airbus Defence and Space GmbH (fosta EADS) din Germania şi la locuinţe ale unor angajaţi ai acestui grup industrial din mai multe localităţi din Bavaria, precum Ottobrunn, Unterschleissheim lângă Munchen, Manching lângă Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen.
Contracte de 3 miliarde de euro
Acţiunile organelor de investigaţie vizează suspiciuni de corupţie legate de contracte de circa trei miliarde de euro încheiate de Airbus, fostă EADS, cu România şi Arabia Saudită, pentru echipamente care asigură securitatea frontierelor.
Parchetul a confirmat percheziţiile, care au avut loc în octombrie în sedii ale filialei germane a Airbus Defence and Space. La rândul său, Airbus a confirmat existenţa unei anchete a justiţiei germane. Parchetul a precizat că un număr de persoane fac obiectul unei anchete şi că documentele confiscate în urma percheziţiilor la aceste persoane şi la sediile companiei sunt examinate în prezent.
În 2004-2005, Guvernul României a semnat un contract cu firma germană din domeniul aerospaţial şi al apărării EADS pentru securizarea graniţelor României. Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat”, încheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH valora 734 de milioane de euro. Suma vehiculată în presă drept mită se ridică la 60 de milioane de euro.
“Am deschis o anchetă internă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei, filiala din Germania a grupului european Airbus, fost EADS. El a confirmat că au avut loc percheziţii la mai multe sedii din Germania în luna octombrie, aşa cum a dezvăluit marţi presa germană. “Airbus vrea să coopereze pe deplin cu autorităţile”, a adăugat el. “Nu mai mult de zece persoane” sunt vizate de anchetă, a precizat el, fără a confirma valoarea contractelor vizate, evaluate la trei miliarde de euro de către presa germană.
Documentele confiscate “urmează acum să fie examinate”, a indicat purtătorul de cuvânt al Parchetului, care nu a fost în măsură să evalueze durata procesului.
În 2009, divizia de apărare a Airbus Group, care se chema încă EADS, a încheiat un contract de circa două miliarde de euro cu Arabia Saudită pentru furnizarea de grilaje de protecţie şi de echipamente tehnice de supraveghere ultramoderne pentru cele circa 9.000 de km de frontieră ale sale, a reamintit cotidianul Süddeutsche Zeitung.
O serie de documente au fost depuse la Parchetul din Munchen de ziaristul de origine română Vlad Georgescu, free-lancer în Germania, pe baza cărora sunt cercetate şi conexiunile afacerii în România.
“Cert este că documentele pe care le am şi le avem la dispoziţie – fiindcă suntem o reţea de investigaţii bine organizată - cântăresc atât de greu, încât eu, ca reprezentant al celorlalţi membri ai reţelei, m-am decis să le pun la dispoziţia Procuraturii Munchen 1, care acum îi anchetează în mod oficial pe cei responsabili. Colegelor şi colegilor din presă, atât din presa românească, cât şi din cea germană, nu pot decât să le insuflu curaj. Merită să investigaţi subiectul EADS. Pentru că sunt bani din impozite, care au fost plătiţi pentru o înţelegere ca mită în conturi secrete şi geamantane, astfel încât EADS să primească mega-contractul”, scria Vlad Georgescu într-unul dintre numeroasele articole publicate în Huffington Post Deutschland şi Der Freitag pe tema scandalului EADS.
Vlad Georgescu a declarat la Digi24 că a depus o plângere la parchetul din Munchen în legătură cu acest dosar. El a adăugat că a fost sunat de Procuratura de la Munchen. “Mi-au cerut nişte detalii, mi-au dat numărul de dosar (...) Le-am propus procurorilor din Munchen, le-am dat şi un nume al unui martor care e dispus să prezinte structurile din România, este vorba de un cetăţean român şi este unul dintre arhitecţii sistemului de corupţie EADS, care deja colaboreză cu DNA. Procuratura din Munchen va lua legătura direct cu DNA”, a precizat acesta pentru postul citat.
Informaţia a fost ulterior confirmată de Parchetul munchenez şi pentru o publicaţie din România. Procurorii din Germania au transmis, într-un răspuns oficial, că sunt investigate suspiciuni de dare de mită în acest caz.
Dosarul EADS a fost intens invocat în timpul campaniei electorale din România, dar nu au fost comunicate oficiale ale procurorilor DNA în acest caz. Informaţii convergente duc la concluzia că între afacerea Microsoft şi EADS există strânse legături.
Cea mai complexă anchetă la nivel înalt din istoria IT
“Cazul, subapreciat în presa germană, este considerat deja ca fiind cea mai complexă anchetă la nivel guvernamental din istoria IT şi a sistemelor de securitate. Se anchetează simultan în SUA, Austria şi România. Acordul semnat în august 2004 şi 2005 în prezenţa lui Gerhard Schroeder, pentru securizarea graniţelor externe ale României, a fost facilitat de Klaus Mangold şi Ion ţiriac. Asta nu este nici ilegal, nici neobişnuit, însă în contextul general apar numeroase suspiciuni din partea anchetatorilor români şi americani. Textul contractului este punctul de plecare. Conform contractului, statul român, reprezentat de Ministerul Afacerilor Interne, MAI, reprezentat la rândul său de agenţia locală S.C. COMEX SA, se angajează să plătească 743 de milioane de euro către EADS, o sumă care a fost redusă iniţial de la 650 la 543 de milioane, mărită apoi în 2009 cu 200 de milioane de euro”, scria Vlad Georgescu în articolele sale.
Kovesi: “Este detonat”
În ceea ce priveşte dosarul EADS, procurorul şef Laura Codruţa Kovesi declara, la 20 noiembrie, că s-au făcut aproape zilnic “activităţi” în acest caz.
“Este, într-un fel, 'detonat'. (...) Nu avem două dosare diferite - Microsoft şi EADS -, avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte. Pe contractele care au vizat licenţele Microsoft deja au fost făcute învinuiri, ceea ce nu s-a reuşit şi pe contractele cu EADS, urmare a modului în care e administrat probatoriul. În acest dosar cu EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziţii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziţii informatice. Deci au fost strânse multe date şi informaţii”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.
Potrivit acesteia, pe contractele cu EADS sunt comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene şi trebuie să se coordoneze cu aceştia, scrie Agerpres. “Nu am derulat anumite activităţi până în prezent, pentru că aşa a fost cursul anchetei, nu pentru că nu ne-am fi dorit. De obicei, când sunt cazuri în cooperare cu altă autoritate judiciară din străinătate, scopul principal e să te coordonezi în anchetă, dacă ea se derulează în alt stat şi în România. Se lucrează ritmic, avem persoane care au venit să colaboreze, avem mulţi funcţionari care au dat declaraţii în dosar şi cu siguranţă se va ajunge la învinuiri de persoane. Nu ne interesează calitatea şi numărul persoanelor care vor fi învinuite. Procurorii DNA vor continua acest dosar, vom strânge toate probele şi vom stabili adevărul cu privire la încheierea acestor contracte”, a mai spus şefa DNA.
Citește pe Antena3.ro