x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Abonamentele la gaze, contestate de populatie

Abonamentele la gaze, contestate de populatie

19 Mai 2005   •   00:00

Protestele privind regimul abonamentelor lunare incluse in sistemul de tarifare a gazelor naturale vor primi raspuns.



  • de ADRIAN N. IONESCU

  • Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va organiza, impreuna cu autoritatile locale, in 16 orase din tara si in Bucuresti, o serie de intalniri pentru a explica noua metodologie de tarifare consumatorilor de gaze naturale.

    POZITIE. Protestele au venit din mai toate directiile, incepand cu consumatorii casnici, continuand cu unele primarii si chiar cu Blocul National Sindical, ai carui reprezentanti au solicitat miercuri anularea abonamentului la gaze naturale, pe care l-au calificat ca fiind un "abuz grosolan". Luna trecuta, primarul din Targu-Mures, Dorin Florea, declara ca Municipalitatea va avea costuri suplimentare de 16 miliarde de lei, neprevazute in buget, pentru ca abonamentele au fost introduse de la 1 aprilie. Florea a spus ca "vor fi diminuate fondurile pentru activitati culturale si de dezvoltare".

    SISTEMUL. La randul lor, cititorii Jurnalului National s-au plans ca felul in care este conceput sistemul de abonamente e grosier, consumatorii casnici fiind taxati ca firmele, de indata ce depasesc un anumit prag.

    Pentru un consum de sub 2.400 mc/an, persoanele fizice platesc un abonament de 4.500 lei/zi, la care se adauga costul gazelor naturale. Peste pragul amintit, abonamentul se ridica la 10.000-12.000 lei/zi. Exista sase tipuri de consumatori, cate categorii de consumatori a identificat ANRGN.

    ×
    Subiecte în articol: observator