Din cauza ploilor din ultima săptămână, puhoaie de ape de mină au năvălit prin curţile şi grădinile oamenilor din Handalul Ilbei, judeţul Maramureş. Apa ce conţine ioni de metale a ajuns în pârâul Ilba, apoi în râurile Lăpuş şi Someş.
Pompierii militari au venit în sprijinul oamenilor, iar Garda de Mediu a prelevat probe din râuri. Mai multe fântâni au fost colmatate. Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi pompierii militari au mers imediat în zonă pentru a ajuta oamenii.
Autorităţile au sfătuit oamenii să nu mai bea apă din fântâni, să nu gătească şi nici măcar animalele să nu le adape până când specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică nu vor spune că aceasta este potabilă. Pompierii vor decolmata fântânile, iar specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică vor preleva probe după golirea fântânilor. Potrivit unui localnic, este a treia oară când apa toxică ajunge în grădinile oamenilor şi nimeni nu face nimic. Un alt localnic, fost miner, spune că sunt galerii multe, iar apa asta este acidă, îţi arde pielea.
De altfel, şi Călin Crişan, şeful Gărzii de Mediu Maramureş, a declarat că este pentru a treia oară în ultimele două luni când acolo se produce un asemenea incident, că se prelevează probe din râurile Lăpuş şi Someş, că apa de mină conţine ioni de metale (zinc, magneziu etc.), care sunt toxici pentru organism. El a mai spus că există un proiect pentru mină, dar nu sunt bani pentru a se face lucrări. Ca atare, nimeni nu ştie când problema minei care în momentul de faţă este a nimănui va fi rezolvată. Sătenii se tem pentru viaţa lor şi asta pentru că acolo sunt 20 de kilometri de galerii pline de ape de mină. Dacă acestea ar ieşi la suprafaţă, ar rade casele din zonă.