x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accident feroviar lîngă Valea Călugărească

Accident feroviar lîngă Valea Călugărească

de Marina Constantinoiu    |    10 Mai 2008   •   00:00

Locomotiva şi două vagoane ale unui tren accelerat care circula pe ruta Ploieşti-Iaşi a deraiat în apropiere de gara din Valea Călugărească. Accidentul s-a produs în jurul orei 17.00, în urma accidentului pierzîndu-şi viaţa o persoană, iar alte două, şeful de tren şi o tînără, au fost rănite.

Locomotiva şi două vagoane ale unui tren accelerat care circula pe ruta Ploieşti-Iaşi a deraiat în apropiere de gara din Valea Călugărească. Accidentul s-a produs în jurul orei 17.00, în urma accidentului pierzîndu-şi viaţa o persoană, iar alte două, şeful de tren şi o tînără, au fost rănite.

Locomotiva şi două din cele şase vagoane ale acceleratul 1161 au deraiat cînd au trecut peste macazul din apropierea gării, după un indicator cu restricţie de viteză, respectiv de 35 de kilometri la oră, relatează Mediafax. Unul dintre răniţi a fost preluat de un elicopter SMURD.

INTERVENŢIE. Vagoanele sunt înclinate pe o parte, iar la primul vagon, unde se pare că era persoana care a decedat, este un geam spart. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Pompierilor, ai ISU, Jandarmi, ai Ministerului Transporturilor, inclusiv ministrul Ludovic Orban, ai SMURD, ai Poliţiei, iar jandarmii au creat un cordon de securitate în zonă.

Accidentul de la Valea Călugărească s-ar fi putut produce fie din motive de ordin tehnic, fie din cauza unei "mîini criminale", însă acest lucru ar putea fi clarificat după ce vagoanele vor fi ridicate de pe şine şi vor fi măsurate boghiurile, a declarat directorul CFR Infrastructură, George Marcu.

MASURATORI. Marcu a declarat corespondentului Mediafax că vagoanele care au deraiat vor fi ridicate cu ajutorul unor macarale speciale, după care vor fi măsurate boghiurile vagoanelor, acesta fiind unul dintre elementele care ar putea ajuta la stabilirea cauzelor accidentului. "Dacă este un accident tehnic, pot fi doar din două cauze: ori linia, ori materialul rulant. S-ar putea lua în calcul şi ipoteza unei mîini criminale, însă vom putea verifica această ipoteză numai după ce va fi eliberată şina şi se va putea vedea macazul", a afirmat directorul CFR Infrastructură.

MACAZUL. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat că a existat o problemă la macazul numărul 9, care a fost în revizie în urmă cu două-trei zile, însă nu poate fi trasă încă o concluzie privind cauzele producerii accidentului de la Valea Călugărească, fiind constituită o comisie în acest caz.

Potrivit lui Orban, membrii comisiei de anchetă constituite în acest caz au luat probe de la faţa locului, principala suspiciune fiind legată de funcţionarea macazului nr. 9, care fusese verificat în urmă cu două-trei zile. Ministrul a spus că vor fi verificate registrele şi se va stabili modul în care a fost realizată revizia. Întrebat dacă este luată în calcul şi o eroare umană, ministrul a spus: "Nu mă hazardez atît timp cît investigaţiile nu vor fi complete".

TRANSPORT. Conform sursei citate, la ora actuală linia a doua este "circulabilă", iar în scurt timp trenul Intercity care a plecat de la Bucureşti şi a stat apoi în Gara Ploieşti va sosi la Valea Călugărească pentru a-i prelua pe călători.   Prefectul de Prahova a precizat că patru persoane au fost transportate cu ambulanţele la Spitalul Judeţean din Ploieşti, şi nu trei, aşa cum arătau ultimele informaţii furnizate de reprezentanţii ISU Prahova.

           

 

×
Subiecte în articol: observator valea calugareasca valea c