x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accidentul naval de la Chilia Veche. Comandantul ucrainean ar putea să fie arestat. A fost emis un mandat internațional de reținere

Accidentul naval de la Chilia Veche. Comandantul ucrainean ar putea să fie arestat. A fost emis un mandat internațional de reținere

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2023   •   17:47
Accidentul naval de la Chilia Veche. Comandantul ucrainean ar putea să fie arestat. A fost emis un mandat internațional de reținere

Autoritățile române au sesizat Parchetul, iar în acest moment se fac cercetări în vederea obținerii datelor de identificare ale persoanelor implicate. Mai exact, conform procedurii, Autoritatea Navală Română (ANR) a solicitat statului de pavilion, în cazul de față Portugalia, toate informațiile despre membrii echipajului aflați la bordul împingătorului.  Părăsind locul accidentului, comandantul ucrainean riscă să fie arestat, după ce pe numele său urmează să fie emis un mandat internațional de reținere în baza dosarului penal deschis la Tulcea.

S-a aflat astfel că împingătorul "FELIX" (IMO 9517874), de 32 m lungime, a plecat pe 12 iunie din portul ucrainean Izmail având ca punct de destinație portul Burgas, și totodată că nava ar avea comandant ucrainean. 

În același timp, având în vedere că nava se află în prezent în marș spre Burgas, au fost sesizați și cei de la Port State Control (PSC) din Bulgaria, urmând ca aceștia să obțină primele date concrete cu privire la componența echipajului de pe "FELIX."

În cursul zile de marți, 13 iunie, împingătorul “FELIX” înmatriculat în Madeira, Portugalia, aflat în marș pe Dunăre în dreptul localității Chilia Veche, a scăpat de sub control barja pe care o transporta lovind atât pontonul de pasageri cât și pe cel al Poliției de Frontieră.

Coliziunea a produs daune materiale însemnate celor două construcții plutitoare, în timp ce un polișit de frontieră s-a ales cu mai multe coaste rupte fiind transportat în cursul zilei de marți la Spitalul Județean de Urgență Tulcea. La momentul impactului polițistul se afla la bordul pontonului plutitor care aparține Poliției de Fronieră, fiind surprins de barja scăpată de sub control.

Imediat după producerea accidentului împingătorul “FELIX” a părăsit apele teritoriale ale României și s-a "refugiat" pe partea ucraineană a Brațului Chilia.

În acestă situație autoritățile române n-au mai putut urca la bordul navei pentru efectuarea cercetărilor, iar în scurt timp nava a părăsit Dunărea, ieșind spre Marea Neagră prin canalul Bîstroe - aflat în controlul părții ucrainene, potrivit constanta.info.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Chilia Veche accident naval