x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acuzatii - Romania, atacata iar de ucraineni

Acuzatii - Romania, atacata iar de ucraineni

09 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
"Romanii au avut constant pretentii teritoriale fata de Ucraina." Este acuzatia pe care, de aceasta data, o aduce Bucurestiului Leonid Kravciuk, primul presedinte al Ucrainei dupa desprinderea acesteia de URSS.
DISENSIUNI - Fostul presedinte de la Kiev acuza Bucurestiul

"Romanii au avut constant pretentii teritoriale fata de Ucraina." Este acuzatia pe care o aduce Bucurestiului cel dintai presedinte al Ucrainei dupa desprinderea acesteia de Uniunea Sovietica.
LAVINIA TUDORAN

Click pentru a mari imaginea
CRITIC. Fostul lider ucrainean, Leonid Kravciuk (centru), nu e prea ng`duitor cu Rom~nia
Fostul lider ucrainean, Leonid Kravciuk, nu putea sa lipseasca din galeria politicienilor sau demnitarilor de la Kiev care acuza Romania de tot soiul de lucruri in ultima vreme, de cand cu scandalul construirii canalului Bistroe si divergentele legate de impartirea Marii Negre.

MARILE "PRETENTII". Intr-un interviu acordat agentiei From-UA si preluat de agentia Rusia la zi, Kravciuk, acum seful Partidului Social Democrat Ucrainean din Rada Suprema, a avut multe de spus in privinta relatiilor dintre Bucuresti si Kiev. "Romanii au avut constant pretentii teritoriale fata de Ucraina. Nu doar Insula Serpilor. Romania a raspandit imediat in regiunea Cernauti atlase si carti care sustineau teza despre o "Romanie Mare", "Mihai Viteazul", unirea pamanturilor bucovinene de nord si de sud.

Au pus sub semnul indoielii si pactul Molotov - Ribbentrop", a acuzat Kravciuk. Din punctul sau de vedere, romanii "urmaresc tinte concrete, pragmatice, nu doar sa isi intensifice influenta asupra acestor teritorii, dar si sa aiba posibilitatea sa le ia sub protectoratul lor".

OBIECTII "IMAGINARE". In privinta controversatului canal Bistroe, Leonid Kravciuk considera ca obiectiile ecologice ale Romaniei sunt nici mai mult, nici mai putin decat "imaginare". "De fapt, romanii au pretentii economice. Dar noi nu construim ceva nou. Canalul era acolo, doar il adancim. Romania are acum monopol pe navigatia vapoarelor pe Dunare, care aduce mari sume de bani la bugetul de stat. Nimeni de acolo nu vrea concurenta si de aceea inventeaza tot felul de probleme, inclusiv ecologice. Dar noi avem un argument solid: nu schimbam nimic, doar adancim un canal. Din contra, incercam sa indreptam situatia, sa o readucem asa cum era inainte. Dunarea isi purta liber apa spre Marea Neagra via Ucraina, iar acum va fi la fel", a explicat Kravciuk.

LIDERUL IDEOLOGIC AL PARTIDULUI COMUNIST
Fost membru al Partidului Comunist ucrainean, Kravciuk a devenit liderul ideologic al acestuia n anii ’80. Dup` suspendarea partidului n august 1991, Kravciuk a devenit un avocat al independen]ei [i al reformei c`tre o economie de pia]`. A condus Ucraina n perioada 1990-1994. |n fa]a deterior`rii situa]iei economice a ]`rii n 1993, Kravciuk, economist de profesie, a decis s` desfiin]eze postul de premier pentru a avea controlul direct al Guvernului. A fost ns` nvins la alegerile din 1994 de fostul premier, Leonid Kucima.

×
Subiecte în articol: observator kravciuk