Noua Lege a adoptiilor, care a intrat in vigoare sambata si care restrictioneaza adoptiile internationale bunicilor biologici, nu a starnit numai protestele unor familii americane care incearca sa adopte copii romani.
ANA-MARIA LUCA
A mai produs nemultumire si in randul romanilor cu domiciliul in strainatate, care sunt si ei privati de dreptul de a adopta copii din Romania, chiar daca si-au pastrat cetatenia romana sau au cetatenie dubla. "Sunt cetatean roman, si, desi locuiesc in Canada, as vrea sa am aceleasi drepturi ca si un roman care are domiciliul in Romania", ne-a scris Florin Rapan, presedintele Asociatiei Romanilor Canadieni (ARC). Asociatia de romani pe care o conduce a trimis o scrisoare presedintelui Romaniei in luna iune 2004. Membrii cereau ca legea sa fie revazuta pentru ca nu este constitutionala, deoarece cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sunt discriminati, iar legea trebuie sa fie aceeasi pentru toti cetatenii romani. Asociatia pregateste o noua scrisoare, pe care ar vrea sa o trimita presedintelui Traian Basescu, in speranta ca acesta ar putea sa-i ajute.
O SOLUTIE "GRI". "Nu inteleg de ce doar bunicii romani cu domiciliul in strainatate ai copiilor institutionalizati pot adopta? De ce nu si matusile si unchii, de ce nu orice roman?", ne-a spus Florin Rapan, precizand ca ar vrea sa mearga pe cale legala. Desi alti romani au gasit o solutie sa evite prevederile legii. Se repatriaza fara sa anunte statul in care sunt rezidenti, isi fac buletin romanesc si isi pastreaza domiciliul in Romania doar in perioada procesului de adoptie. Apoi ii fac copilului pasaport strain, in cazul in care noii parinti au cetatenia tarii in care locuiesc si iau copilul cu ei.
Presedintele ARC spune ca procedeul se afla intr-o zona gri a legii, pentru ca declaratiile parintilor adoptivi sunt false si fata de statul roman, si fata de statul in care este rezident, pentru ca nu informeaza ca s-a repatriat.
Citește pe Antena3.ro