Fostul premier, soţia sa Dana Năstase, precum şi Irina Jianu au fost trimişi din nou în judecată în dosarul privind bunurile achiziţionate din China. În martie 2009, Camera Deputaţilor a avizat cercetarea lui Adrian Năstase, acuzat că a primit foloase necuvenite de 630.000 de euro.
Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina lui Adrian Năstase s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi şantaj.În acelaşi dosar au fost trimişi în justiţie soţia sa, Daniela Năstase, acuzată de complicitate la luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de folosire la autoritatea vamală de documente false în legătură cu fapta de corupţie şi spălare de bani în legătură cu infracţiuni de corupţie, toate în formă continuată, şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), pentru mai multe fapte de corupţie similare, printre care şi dare de mită.
Procurorii au reţinut că în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului - ministru - Adrian Năstase ar fi primitfoloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 euro la cursul de schimb 2002/2004.
"Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi respectiv municipiul Bucureşti, str. Cristian Tell", susţin anchetatorii, citaţi de Agerpres.
Astfel, procurorii DNA susţin că ar fi fost primite foloase necuvenite de la Irina Paula Jianu: suma de aproximativ 370.000 de lei reprezentând contravaloarea unor bunuri achiziţionate din China şi a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora în ţară şi transportul intern, suma de 203.000 reprezentând contravaloarea lucrărilor de tâmplărie cu geam termopan executate de S.C. Regal Glass SRL Bacău la imobilul său din localitatea Cornu, judeţul Prahova şi suportate din fondurile S.C. Vertcon S.A. Bacău şi S.C. Regal Glass SRL Bacău; suma de 1.643.000 lei reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţii şi renovare executate la imobilul situat în str. Cristian Tell din Bucureşti, din fondurile S.C. Conimpuls S.A.Bacău, S.C. Vertcon S.A. Bacău şi din bani personali ai Irinei Jianu.
Sursa citată menţionează că ''sumele de bani au fost primite de la Irina Jianu în scopul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care să îi confere autoritate deplină în cadrul instituţiei la conducerea căreia se afla''.
Procurorii anticorupţie arată că Adrian Năstase ar fi beneficiat, de la martorul Ioan Păun, de prestarea serviciilor de achiziţionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporară la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încărcării lor în containere şi organizarea transportului pe parcurs extern în scopul numirii şi menţinerii acestuia în funcţiile de consul general, şef al Consulatului General al României la Hong Kong, precum şi pentru menţinerea permanentă în misiune în străinătate.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", mai subliniază DNA.