x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Nastase si Mischie risca sa intre in barca DIP - Controlati la averile de la rude

Adrian Nastase si Mischie risca sa intre in barca DIP - Controlati la averile de la rude

de Violeta Fotache    |    10 Ian 2006   •   00:00
Adrian Nastase si Mischie risca sa intre in barca DIP - Controlati la averile de la rude

Procurorii intra din nou pe fir in ceea ce am putea numi scandalul averilor. Crescute peste an, prin mosteniri de la matusi, verisoare si alte rude, averile demnitarilor vor fi "mirosite" de trei procurori de la Parchetul instantei supreme. Nastase, Mischie si toti politicienii suspectati de inavutiri ilegale l-ar putea urma pe Dan Ioan Popescu la controlul Inaltei Curti.

Inainte de a se intalni cu premierul Tariceanu, procurorul general al Parchetului instantei supreme, Ilie Botos, a hotarat sa nu stea cu mainile in san, privind neimplicat, de pe margine, la fabuloasele averi etalate de demnitarii nostri. Ilie Botos a dispus ieri-dimineata declansarea unor verificari pentru a vedea cine a "calcat pe bec" in goana dupa inavutire. "Am dispus deja formarea unei comisii pentru a face verificari privind averile demnitarilor si in cazul unor neconcordante urmeaza sa fie sesizata instanta suprema", ne-a declarat procurorul general. Apoi, seful procurorilor a plecat la guvern, pentru a discuta cu primul-ministru treburi importante pentru justitia romaneasca. La intalnire au mai fost convocati si Daniel Morar, seful DNA, seful SRI, Radu Timofte, generalul Ardelean, seful fostului serviciu doi si un sfert, si presedintele CSM, Dan Lupascu.

NASTASE SI MISCHIE. Comisia a fost deja constituita din trei procurori de la Parchetul instantei supreme. "In primul rand, cei trei procurori vor strange toate informatiile privind suspiciunile legate de modul de dobandire a averilor demnitarilor. Ei vor analiza aceste informatii si pot face propuneri de sesizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru demararea controlului averilor", ne-a explicat procurorul Robert Cazanciuc, seful Biroului de Presa. Pana acum s-au vehiculat suspiciuni cu privire la mostenirile care au crescut averile lui Adrian Nastase si Nicolae Mischie. In cazul in care procurorii vor gasi si probe care sa indice vreo ilegalitate, atunci va fi demarata procedura de control a averilor, astfel ca Nastase si Mischie ar putea ajunge pe urmele lui Dan Ioan Popescu, la Inalta Curte, pentru a-si dovedi bucata cu bucata legalitatea avutului.

NICI O AVERE CONFISCATA. Din pacate, pana acum in Romania nu a fost confiscata nici o avere de demnitar, desi au existat suspiciuni cu privire la dobandirea lor ilegala. Controlul averilor este reglementat prin mai multe acte normative, printre care Legea 115/1996 si Legea 78/2000, carora le-au fost aduse, rand pe rand, amendamente. Ultimele modificari au fost facute chiar in vara anului trecut, dar controlul averilor a ramas in continuare in sarcina unor comisii care exista la nivelul fiecarei curti de apel. Pentru ineficienta sesizata chiar si de demnitarii europeni, la initiativa Ministerului Justitiei s-a pus problema constituirii unei entitati independente, la nivel national, care sa controleze averile demnitarilor. Totul este insa doar in faza discutiilor.

ATACUL LUI TARICEANU
"Asteptam ca dosarele de mare coruptie sa fie scoase la suprafata. Daca vor intarzia prea mult, cineva trebuie sa poarte responsabilitatea. Vom observa cum lucreaza procurorii, ce se intampla la CSM. Ministrul Justitiei detine parghii administrative prin care poate actiona fata de cei care dovedesc ineficienta sau rea-vointa si cer sa faca uz de aceste prerogative fara nici un fel de retinere", a avertizat ieri premierul Tariceanu. Tonul premierului si cel al ministrului Justitiei au fost extrem de dure la adresa activitatii procurorilor si a conducerii CSM. "CSM nu dovedeste ca a devenit institutia capabila sa asigure buna functionare a justitiei", a spus Tariceanu, vorbind despre deciziile "absolut surprinzatoare", date de institutie in diverse dosare. Singurul sef de institutie care a beneficiat de o oarecare apreciere din partea premierului a fost seful DNA, Daniel Morar. (Aniela Nine)

SEFUL CSM: IMIXTIUNE!
Presedintele CSM, Dan Lupascu, a reactionat ieri, acuzand atat Guvernul, cat si pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, de imixtiune politica in treburile justitiei. "N-am primit nici o invitatie de la Guvern, dar am avut doi oameni prezenti. Invitatia pentru aceasta intalnire a venit de la Ministerul Justitiei, sub semnatura indescifrabila a unui functionar. Modul de convocare exprima dispret fata de CSM. Primul-ministru ar trebui sa stie ca CSM e echivalentul Guvernului si nu tratezi oricum varful autoritatii judecatoresti", ne-a declarat aseara Dan Lupascu. Seful CSM a respins toate acuzatiile lansate de premier, amintindu-i ca atributiile importante pentru anticoruptie sunt in alte curti: "CSM si-a indeplinit toate obligatiile, spre deosebire de alte institutii cum ar fi Ministerul de Justitie, unde sunt peste 20 de masuri restante". "CSM nu face dosare, nu lucreaza la comanda si nici nu se supune Guvernului ori altei puteri. CSM da raportul Parlamentului asupra starii justitiei. De altfel, intalnirea de la Guvern de astazi e si inoportuna in conditiile in care peste doua zile, la CSM, sub presedintia lui Traian Basescu, va fi sedinta de prezentare a activitatii Consiliului pe 2005 la care a fost invitat si premierul. (V. Fotache)

×
Subiecte în articol: observator şeful justiţiei