x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Una din trei gospodării din România este dotată cu cel puțin un aparat de aer condiţionat

Una din trei gospodării din România este dotată cu cel puțin un aparat de aer condiţionat

de Redacția Jurnalul    |    10 Iul 2023   •   16:30
Una din trei gospodării din România este dotată cu cel puțin un aparat de aer condiţionat

Circa 32% dintre gospodăriile din România deţin cel puțin un aparat de aer condiţionat, iar 12% dintre români au în vedere achiziționarea, în următorul an, a unei soluții de răcire a locuinței de la un furnizor de energie, relevă un studiu recent.

Potrivit studiului realizat de E.ON, cele mai multe locuinţe dotate cu aparate de aer condiționat se regăsesc în Bucureşti (74%), iar cele mai puţine în județul Neamţ (5%).

Dintre respondenții care au indicat că intenționează ca în următorul an să achiziționeze un aparat de aer condiționat cei mai mulți sunt din județele din sudul țării.

Vânzările de aparate de aer condiționat vor crește semnificativ în următorii ani, conform previziunilor IEA, pe fondul schimbărilor climatice accentuate, iar cei doresc să aibă răcoare în locuințe trebuie să pună accent pe eficiența energetică, astfel încât să beneficieze de confort cu un consum cât mai redus de electricitate, arată realizatorii cercetării într-un comunicat.

„De aceea, este foarte important ca la achiziționarea lor să se țină seama de eticheta energetică, pentru că un aparat de clasă A+++ poate consuma cu până la 50% mai puțină energie electrică față de un aparat de clasă C sau D. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că aparatele de aer condiționat pot consuma mai multă energie electrică dacă nu sunt amplasate corect, dacă în alegerea lor nu se ține cont de suprafața încăperii sau dacă au setată o temperatură cu mult mai scăzută față de cea exterioară”, se arată în documentul citat.

Potrivit studiului, 43% dintre respondenții chestionaţi spun că au cunoștință despre faptul că pot apela la furnizorul lor de energie pentru soluții de răcire a locuinței.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: aer conditionat studiu