x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacerea Piteşti, scoasă de la naftalină

Afacerea Piteşti, scoasă de la naftalină

06 Noi 2014   •   21:13
Afacerea Piteşti, scoasă de la naftalină
Sursa foto: GEORGE ONEA / AGERPRES FOTO

Descinderi în forţă de la primul cântat al cocoşilor, când a dat geana zilei, la Piteşti. Reporterii, convocaţi din timp de “sursele DNA”, transmiteau “live” cum este scotocită primăria. Numele Pendiuc revenea la două fraze: nu se prea ştia subiectul investigaţiilor, dar se pomenea deja de un prejudiciu uriaş.

Ce se investiga de fapt? La Bucureşti, în redacţie, se ştia mai bine subiectul pe care îl bâjbâiau reporterii din Piteşti. În 4 noiembrie, 12 consilieri locali fuseseră audiaţi la DNA pentru ca procurorii să se dumirească despre un contract a cărui prelungire s-a votat în ...2008. Era o asociere între firma de transport public a municipalităţii şI două firme din Piteşti care aveau şi nu aveau autobuze, dar se înhămau să asigure traficul de călători în oraş. Contractul a expirat în acest an dar vigilenţii procurori anticorupţie l-au descoperit în plină campanie electorală. Tudor Pendiuc, primar cu cinci mandate, are un rol important în organizarea alegerilor, dar mai ales în mobilizarea PSD Argeş. Judeţul a votat masiv cu social-democraţii şi “dislocarea” lui Pendiuc din mecanism are şi o ţintă electorală. Pendiuc este şi într-o relaţie strânsă cu oamenii de afaceri din Piteşti pe care o relevă investigaţia noastră. Dar aducerea lui la DNA pentru fapte din 2008 este acum evident un “gest” de sancţiune publică, nu de anchetă independentă.
______________

La Piteşti, procurorii DNA au descins în forţă cu percheziţii la locuinţele afaceriştilor Valentin Vişoiu (implicat în afacerea "Ştefăneşti", alături de Radu Pricop-ginerele lui Traian Băsescu) şi Gheorghe Văsâi. Percheziţii au avut loc şi în casele primarului Tudor Pendiuc şi viceprimarului Cornel Ionică. Între Pendiuc, Ionică, Văsâi şi Vişoiu există relaţii strânse şi o colaborare de ani de zile, iar ginerele viceprimarului din Piteşti este Ionuţ-Adrian Eftime, despre care presa a semnalat de-a lungul ultimilor ani că este fiul adoptiv al fostei şefe de cabinet a lui Traian Băsescu, Lia Licănescu Eftime. În acest dosar, primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, ar fi suspectat de luare de mită pentru facilitarea încheierii unui contract. În 2008, nunta fiicei viceprimarului Cornel Ionică a fost un eveniment care i-a reunit la Palatul Ştirbei pe cei implicaţi în această afacere cercetată azi de procurorii DNA. Conform presei locale, printre invitaţi s-a numărat primarul Pendiuc, afaceriştii Gheorghe Văsâi şi Valentin Vişoiu, dar şi Vasile Blaga, în calitate de bun prieten al socrului mare Ion Eftimie, patronul radio televiziunii Alpha.

Cine e ginerele viceprimarului Cornel Ionică
Ginerele viceprimarului Cornel Ionică este Ionuţ-Adrian Eftime, fiul afaceristului Ion Eftime şi apropiat al lui Liviu Luca (fost lider sindical la Petrom). În 2010, Ionuţ Eftime a trebuit să dea cu subsemnatul în dosarul de la DIICOT Bucureşti în care era anchetat fostul director general al Petromservice, Sorin Mihai. Numele viceprimarului Cornel Ionică apare în dosarul deschis la DNA în martie 2014, în care acuzatul este fostul deputat Cătălin Marian Rădulescu, pentru negocierea unui contract de lucrări la centrul comercial Dedeman din Piteşti.

Ionuţ-Adrian Eftime, ginerele viceprimarului Ionică, a achiziţionat, în 2008, conacul de la Izvorani, un domeniu imens, de 6 hectare, cumpărat de la moştenitorii de drept de către fostul primar Crin Halaicu contra sumei de un milion de euro. Ionuţ-Adrian Eftime a dat pe conacul de la Izvorani suma de 2.000.000 euro!

În 2013, Ionuţ Eftime a fost condamnat, pe fond, la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar disjuns din cel privitor la falimentarea Petromservice. Presa a semnalat de-a lungul ultimilor ani că Ionuţ-Adrian Eftime este fiul adoptiv al fostei şefe de cabinet din Primăria Capitalei din mandatul lui Traian Băsescu, Lia Licănescu Eftime. El este judecat şi într-un alt dosar, cel al rebranduirii Realitatea TV. Interesant este că Lia Licănescu apare, ca director de cabinet, la Administraţia Prezidenţială cu trei declaraţii de avere (2008-2009-2010) în care nu scrie nimic despre averea lui Ion Eftime.Totuşi, este foarte interesant faptul că, în declaraţia data în 2009, Lia Licănescu precizează totuşi un venit de 4162 lei de la Realitatea TV.

Menţionăm că, în 2011, când Ema, fiica primarului Pendiuc s-a căsătorit, aceiaşi afacerişti, Vişoiu şi Văsâi au onorat masa, printre invitaţi regăsindu-se şi Constantin Scarlat de la CNCD. Vişoiu este partener în operaţiunea mamut de retrocedare de la Ştefăneşti, ancheta în care este cercetat şi ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu. Vişoiu ar fi primit din drepturi litigioase circa 100 milioane de euro, el fiind unul din “campionii” acestor scandaloase afaceri.

×