x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegerile europarlamentare, considerate scrutin de mâna a doua în Europa Centrală şi de Est. Absenteismul e cuvântul-cheie

Alegerile europarlamentare, considerate scrutin de mâna a doua în Europa Centrală şi de Est. Absenteismul e cuvântul-cheie

25 Mai 2014   •   16:19
Alegerile europarlamentare, considerate scrutin de mâna a doua în Europa Centrală şi de Est. Absenteismul e cuvântul-cheie

Ţările Europei Centrale şi de Est, majoritatea entuziaste, când este vorba despre Uniunea Europeană, ignoră masiv alegerile pentru Parlamentul European, pe care le consideră un scrutin de rang inferior, fără mare importanţă pentru viaţa lor cotidiană, comentează agenţia France Presse, în preambulul unei analize referitoare la absenteismul electoratului din regiune.

"Dacă participarea depăşeşte nivelul de 20%, nu va fi o dramă", a declarat duminică premierul Poloniei, Donald Tusk. "Însă ar fi rău ca Polonia să fie lanterna roşie" la capitolul absenteismului la vot, subliniază Tusk, care a votat duminică la Sopot. În urmă cu cinci ani, prezenţa la urne în Polonia a fost de 25%.

În Europa Centrală, în 2009, absenteismul a fost de 67%, faţă de 48% în Europa de Vest, iar acum datele ar putea fi asemănătoare, Slovacia deţinând recordul absolut.

Conform unor estimări neoficiale publicate de cotidianul SME, doar între 13% şi 15% dintre slovaci au mers la vot sâmbătă, faţă de 19,64% în 2009 şi de 16,97% în 2004.

"Rata scăzută de participare se explică şi prin faptul că tematica Uniunii Europene nu polarizează societatea", afirmă Martin Slosiarik, analist la Institutul de sondare a opiniei publice Focus, cu sediul în Bratislava. “Majoritatea populaţiei crede că Slovacia a beneficiat de aderarea la UE acum 10 ani, prin libertatea de circulaţie şi moneda unică, şi deci nu mai este necesar să confirme aceste avantaje votând”, adaugă acesta.

Aceeaşi linie în celelalte 10 ţări ale Europei Centrale şi de Est, membre ale Uniunii Euripene din 2004 şi 2007, care îi aleg duminică pe cei 751 de eurodeputaţi.

În Letonia, absenteismul a fost de aproape 70%.

În România, sondajele prefigurează o rată de participare la vot de circa 30%, faţă de 27% în 2009.

"Cetăţenii cehi consideră euroalegerile ca fiind un scrutin de rang secund. Politicile europene sunt percepute ca fiind mai îndepărtate comparativ cu cele naţionale", explică analistul politic ceh Tomas Lebeda.

În Polonia, ţara cea mai mare din regiune, cu 38 de milioane de locuitori şi 51 de eurodeputaţi, “oamenii nu sesizează impactul asupra vieţii lor a ceea ce se petrece în Parlamentul European. Cunoaşterea instituţiilor europene este foarte slabă”, explică Stanislaw Mocek, analist politic la Academia poloneză de Ştiinţe. (I.D)

×