x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alstom la americani dar cu statul francez acţionar principal. Culisele unei tranzacţii record pe piaţa energiei

Alstom la americani dar cu statul francez acţionar principal. Culisele unei tranzacţii record pe piaţa energiei

de Dan Constantin    |    22 Iun 2014   •   08:13
Alstom la americani dar cu statul francez acţionar principal. Culisele unei tranzacţii record pe piaţa energiei
Sursa foto: wikipedia.org

Consiliul de administratie al grupului industrial francez Alstom a acceptat oferta de preluare a polului energetic facuta de gigantul american General Electric. Tranzactia anuntata public in aprilie ac a fost intarziata din cauza opozitiei guvernului francez care agrea o solutie europeana, sprijinind o propunerea de fuziune mai larga a consortiului Siemens/Mitsubishi. Deoarece luni expira oferta americanilor iar actionarii Alstom o agreau, guvernul francez si-a manifestat ''patriotismul economic'' printr-o miscare surpriza. Potrivit cotidianului Le Monde, pana luni dimineata, la deschiderea Bursei din Paris, se va incheia preluarea de catre statul francez a actiunilor detinute de grupul Bouygue in Alstom.
Bouygue, care detine 29 la suta din Alstom, ar primi circa 3 miliarde de euro prin acest transfer de actiuni, suma fiind necesara in investitii in domeniul telecom. Ca atare, statul francez ar deveni principalul actionar la Alstom si va putea avea un cuvant decisiv in noua entitate industriala in finalizarea fuziunii cu General Electric. Grupul american a anuntat deja in aceasta saptamana o oferta imbunatatita pentru preluarea activitatii din sectorul energetic Alstom.

Noua configuratie a actionariatului poate schimba conditiile de negociere, statul francez anuntand ca va proteja locurile de munca si decizia strategica.

Alstom are o serie de active in Romania in domeniul energetic si de transport, asigurand circa 1000 de locuri de munca.


×
Subiecte în articol: Alstom