x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Altarul de la Truşeşti, un complex de cult unic în Europa – Exponatul lunii martie la Muzeul Naţional de Istorie a României

Altarul de la Truşeşti, un complex de cult unic în Europa – Exponatul lunii martie la Muzeul Naţional de Istorie a României

de Carmen Anghel    |    18 Mar 2014   •   19:13
Altarul de la Truşeşti, un  complex de cult unic în Europa – Exponatul lunii martie la Muzeul Naţional de Istorie a României

Exponatul lunii martie este o piesă excepţională de cult – un altar descoperit în aşezarea preistorică cucuteniană de la Truşeşti - Ţuguieta, (jud. Botoşani). Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 20 martie, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12.

Este o istorie despre uan dintre cele mai importante descoperiri pentru perioada preistoriei.
“În 1961 se încheia cercetarea arheologică a aşezării cucuteniene de la Truşeşti - Ţuguieta, Botoşani. Avea sa fie şi a rămas astfel, cea mai mare aşezare preistorică cercetată vreodată  integral în România.

Pe lângă numeroasele locuinţe, splendida ceramică pictată cucuteniană descoperită în mare cantitate, unelte sau obiecte de podoabă, săpăturile arheologice aveau sa aducă la lumină câteva complexe unice pentru această parte a Europei. Câteva locuinţe aveau în interiorul lor, modelate în lut, complexe de cult ce demonstrau existenţa unei vieţi spirituale complexe şi, mai ales, manifestarea unei organizări sociale extrem de elaborate.”, informează MNIR.

Supriza a venit din partea locuinţei  nr. XXIV. Aceasta “avea să dezvăluie un astfel de complex de cult unic în Europa. Modelarea în lut într-o manieră impresionantă prezintă aspecte relevante pentru universul spiritual al comunităţilor cucuteniene. Cele două personaje reprezentate pe altar, sugerează existenţa unui univers în care omul ocupă un loc central, investit fiind cu atribute cosmice, fiecare detaliu demonstrând această concepţie complexă privind lumea.
 
Sunt argumentele ce permit să afirmăm că, fără îndoială, comunitatea de aici a jucat un rol proeminent de-a lungul  fazei  Cucuteni A, în mileniul V î.e.n. , posibil chiar fiind un centru de cult pentru zona respectivă.”, mai spun specialiştii de la MNIR.

Micro-expoziţia va fi deschisă în perioada 20 martie – 13 aprilie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00 (până în data de 29 martie), respectiv  10.00 – 18.00 (începând cu data de 30 martie).

×