x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AM PRIMIT LA REDACŢIE / Precizări de la Intercont Music

AM PRIMIT LA REDACŢIE / Precizări de la Intercont Music

18 Feb 2009   •   00:00

Ca urmare a articolului intitulat "Felix cântă omagii fără autorizaţie", apărut în cotidianul Ziua din data de 16 februarie 2009, în care se aduc acuzaţii grave Jurnalului Naţional, Electrecord SA şi Intercont Music, preşedintele director general al Intercont Music, George Mărăcine, ne-a trimis un comunicat de presă.



În primul rând, doresc să menţionez că acest material a apărut din dorinţa de a evidenţia o pagină de istorie, fără intenţia de a pune în lumină defavorabilă pe unul din autorii lucrărilor. În al doilea rând, doresc să precizez că responsabilitatea reeditării acestui material aparţine în întregime INTERCONT MUSIC. Din păcate, articolul cu pricina dă dovadă de o documentare extrem de superficială, care aduce acuzaţii grave Jurnalului Naţional, Electrecord SA şi Intercont Music. Din acest motiv mă văd dator să fac precizările de rigoare spre o mai bună informare a publicului cititor.

1. CD-ul "Glorie marelui erou" este o reeditare a LP-ului cu titlu omonim produs de Electrecord SA în 1989. Intercont Music a licenţiat acest material de la Electrecord SA în baza contractului nr. 11/23.01.2009.

Electrecord SA deţine drepturile legale ale acestui material şi transferate nouă în baza contractului de licenţiere, ca de altfel şi toate informaţiile privind lista pieselor şi autorii acestora. Altfel spus, nici nu poate fi vorba de un disc ilegal, piratat sau fals sau cum mai este denumit în articol;

2. Pe CD-ul "Glorie marelui erou" nu apar numele compozitorilor, cum greşit se afirmă în articol;

3. Se afirmă, de asemenea, că şi alte albume sunt în aceeaşi situaţie: greşit, este vorba doar de termenele de depunere şi nu de lipsa autorizaţiilor, care există, procedura fiind respectată, ca şi în cazul CD-ului "Glorie marelui erou". Cu alte cuvinte, TOATE albumele produse de Intercont Music sunt autorizate de UCMR-ADA şi drepturile de autor, plătite la zi către deţinătorii acestora.

5. O acuzaţie extrem de gravă este aceea a unor ameninţări şi şantaj la adresa domnului Nichifor proferate de subsemnatul. Acestea probabil se traduc prin faptul că pe coperta LP-ului din 1989 şi în arhiva Electrecord în dreptul piesei "Când patria vă spune «La mulţi ani!»" apare drept compozitor dl Şerban Nichifor şi publicarea acestuia i-ar afecta imaginea. Or, acestea sunt dovezi că atât Electrecord, cât şi Intercont Music nu au făcut altceva decât să utilizeze informaţiile existente în arhivă, fără a falsifica ceva. În plus, nu cred că o invitaţie la dialog poate fi catalogată drept ameninţare.

6. O altă acuzaţie extrem de gravă, derivată din necunoaşterea procedurilor de autorizare a editării unui material muzical de către autorul articolului: ORDA nu poate fi "părtaş" – cum se afirmă în articol – la reeditarea acestui material, atâta vreme cât acest CD nu l-a autorizat din cauza întârzierii depunerii dosarului. Documentele la UCMR-ADA (cererea de autorizare a fost depusă la data de 30 ianuarie, din pricina schimbării metodologice de autorizare) există. "Timbrele" (marcaje holografice) lipite pe CD-ul Glorie sunt raportate corespunzător către ORDA, nu numai în ceea ce priveşte acest album, ci pe absolut toate.
În concluzie, articolul conţine mari inexactităţi şi acuzaţii grave aduse celor trei firme, dar şi organismului ORDA şi am simţit nevoia să fac aceste precizări. Nu poate fi nicidecum vorba de fals şi alte acuzaţii aduse de domnul Nichifor, care doreşte de fapt prin aceste acuzaţii neadevărate să se răzbune pe cei implicaţi în acest proiect, deoarece i s-a menţionat numele în acest proiect.

George Mărăcine / Preşedinte director general Intercont Music

×
Subiecte în articol: observator music intercont intercont music