x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a schimbat legea! Dacă nu locuiești la adresa din buletin riști să fii amendat

S-a schimbat legea! Dacă nu locuiești la adresa din buletin riști să fii amendat

de Redacția Jurnalul    |    15 Oct 2023   •   20:20
S-a schimbat legea! Dacă nu locuiești la adresa din buletin riști să fii amendat

Noi reguli pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea înscrisă în cartea de identitate. Persoanele care nu respectă legea riscă amenzi.

Legislația privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate a fost modificată. Potrivit noii legi, cei care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligați ca, în 15 zile, să își facă mutația. În caz contrar, polițiștii pot aplica amenzi. Actul normativ a intrat în vigoare la 10 iunie.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în noua modificare de lege.

Cei care nu respectă legea vor fi nevoiți să plătească amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei. Potrivit legii, românii aflați în această situație au obligația de a cere eliberarea unui nou act de identitate, în termen de 15 zile.

Când se schimbă actul de identitate

Actul de identitate vechi se înlocuiește cu altul nou din mai multe motive. Fie că ați schimbat adresa de domiciliu sau numele, fie pentru că a expirat, a fost pierdut, furat sau s-a deteriorat.

Termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de:

4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;

10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;

nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani.

×
Subiecte în articol: amenda buletin evidenta populatiei