x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amendaţi pentru culturi de soia MG

Amendaţi pentru culturi de soia MG

de Elena Stan    |    09 Oct 2007   •   00:00

Societatea Agricola Frăul din Slatina a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu din Bihor cu suma de 100.000 de lei, deoarece a cultivat soia modificată genetic, care nu este aprobată in Uniunea Europeană.

In plus, societăţii i s-a impus măsura de distrugere a culturii prin tocare şi incorporare in sol cu arătura adăncă pănă la data de 20 octombrie 2007. Lucrarea de distrugere a culturii va fi monitorizată de autorităţile competente din zonă. Soia a fost cultivată pe o suprafaţă de 290 de hectare, fără ca societatea să deţină acordurile eliberate de autorităţile competente. Acordul autorităţilor trebuie obţinut conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2005 privind protecţia mediului şi Legii 265/2006.


PROBE. Comisarii au prelevat probe din organele vegetative (frunze şi boabe) in prezenţa administratorului punctului de lucru al societăţii. In urma testului imunocromatografic, comisarii au depistat prezenţa proteinei CP4, ceea ce inseamnă că suprafaţa de 290 de hectare a fost cultivată cu soia modificată genetic.


GREENPEACE. "Acest nou caz de cultivare ilegală cu soia modificată genetic demonstrează că organismele modificate genetic nu pot fi ţinute sub control. Coexistenţa plantelor modificate genetic cu cele nemodificate genetic este un mit! Domnul ministru Attila Korodi trebuie să interzică imediat importul şi cultivarea OMG pentru a proteja mediul şi sănătatea oamenilor", a spus Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace Romănia. Greenpeace cere Ministerului Agriculturii să preia controlul asupra situaţiei culturilor ilegale de plante modificate genetic, cere ANPC să iniţieze controale pentru alimentele care conţin soia şi porumb produse in Romănia pentru a evita ca acestea să fie contaminate cu OMG şi cere Ministerului Mediului să interzică in cel mai scurt timp importul şi cultivarea de plante MG in Romănia.

×
Subiecte în articol: verde! genetic soia