x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amenzi de 300.000 de euro pentru poluarea apelor

Amenzi de 300.000 de euro pentru poluarea apelor

de Jurnalul National    |    21 Mar 2008   •   00:00
Amenzi de 300.000 de euro pentru poluarea apelor
Sursa foto: Jurnalul foto/

Administraţia Naţională “Apele Ro­mâne” a dat amenzi în valoare de 1.100.000 de lei în urma a peste un milion de inspecţii punctuale, în care a fost ve­ri­ficat gradul de curăţenie al cursu­ri­lor de apă din toată ţara

Administraţia Naţională “Apele Ro­mâne” a dat amenzi în valoare de 1.100.000 de lei (circa 300.000 de euro) în urma a peste un milion de inspecţii punctuale, în care a fost ve­ri­ficat gradul de curăţenie al cursu­ri­lor de apă din toată ţara, a declarat joi directorul instituţiei, Marius Pos­tel­nicescu. Pe lângă amenzi, inspectorii Administraţiei Naţionale “Apele Ro­mâne” (ANAR) au dat şi avertismente unui număr de 230 de pri­­mă­­rii din ţară, vinovate pentru că nu au curăţat cursurile de apă de care răspund. Postelnicescu a declarat că apa din România este, în ansamblu, de calitate “medie-bună” (ni­ve­lu­rile 2-3 pe o scară de la 1 la 5, unde ni­velul 1 reprezintă apă foarte cu­ra­tă, iar 5 foarte murdară). “Probleme sunt în special în zonele miniere şi in­dustriale, dar şi în zonele în care sta­ţiile de epurare sunt vechi sau nu funcţionează”, a declarat Postel­ni­cescu. Acesta a spus că, din cele 397 de staţii de epurare din mu­ni­ci­pii­le din România, doar 14 în­de­pli­nesc condiţiile de performanţă im­pu­se de Uniunea Europeană, iar din cei 18 kilometri de conducte de ca­na­li­zare doar 20% se încadrează în pa­rametrii tehnici impuşi de Directiva-cadru “Apă” a Comisiei Eu­ro­pe­ne. În aceste condiţii, ANAR a de­ma­rat un control gigant, din care au fă­cut parte cele peste un milion de in­spec­ţii punctuale, în cadrul unui program propriu, denumit “Păstraţi Apele Curate!”.

 

MONITORIZAREA. Calitatea apelor dulci din pânzele frea­tice ale bazinelor hidrografice ale cursurilor de apă din Mehedinţi va fi monitorizată din acest an, a precizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Sistemului de Gos­po­dărire a Apelor Mehedinţi, Ion Sandu. Acţiunea reprezintă o premieră în judeţ şi va demara, în prima etapă, cu stabilirea zonelor salmonicole şi ciprinicole din reţeaua de monitoring hidrologic, care trebuie protejate în vederea întreţinerii vieţii piscicole. Toate demersurile ce vor fi făcute în teritoriu de SGA Mehedinţi au ca scop reabilitarea mediului ac­va­tic şi îmbunătăţirea calitativă a resurselor de apă.

×
Subiecte în articol: verde!