ANAF a pus sechestru pe halele Nokia de la Jucu. ANAF are de recuperat de la Nokia datorii de aproximativ 10 milioane de dolari. Datoriile reprezinta taxe vamale neachitate. Conducerea Nokia a anuntat, la finele lui septembrie, decizia privind inchiderea fabricii din Romania, masura ce va afecta circa 2.200 de angajati.
"Au fost instituite masuri asiguratorii, in baza codului de procedura fiscala. Astfel de masuri sunt luate cand exista pericolul ca debitorul sa-si instraineze sau sa-si risipeasca activele", a declarat, pentru Mediafax, Sorin Blejner, presedintele ANAF.
"Am inceput un control in 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. Masurile asiguratorii nu pericliteaza activitatea societatii", a mai spus Blejnar.
Presedintele ANAF a precizat ca sechestrul a fost instituit pe o suprafata de 28.000 de metri patrati asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile si halele de productie.
Conform Codului de procedura fiscala, masurile asiguratorii se instituie atunci cand exista pericolul instrainarii bunurilor de catre o societate datornica.
Seful Vamii: Nokia a incalcat legislatia
Nokia a incalcat legilatia pentru ca a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale in cazul unor importuri de componente, desi produsele erau deja asmablate si aduse din tari extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, a declarat vicepresedintele ANAF, Viorel Comanita. Acesta a dat exemplu transformatoarelor utilizate ca incarcatoare pentru telefoane, precum si bateriile.
"Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia sa vina sub forma de piese, iar cablul, transformatorul si celelalte componente sa se asambleze la fabrica din Romania pentru a putea beneficia de scutire vamala. Modalitatea prin care Nokia facea acest lucru era ca produsele veneau deja asamblate, iar angajatii doar le mutau in alte cutii, fara a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comanita, pentru Mediafax.