x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ancheta distrugerii Porţii Sărutului, ţinută în standby de experţii internaţionali

Ancheta distrugerii Porţii Sărutului, ţinută în standby de experţii internaţionali

de Gabriela Mladin    |    05 Mai 2014   •   15:32
Ancheta distrugerii Porţii Sărutului, ţinută în standby de experţii internaţionali

Poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj n-au mişcat un deget în ancheta distrugerii Porţii Sărutului de la Târgu-Jiu, după ce s-au sesizat din oficiu şi au dispus formarea unui dosar penal. Motivul este acela că aşteaptă concluziile comisiei internaţionale, venită în urmă cu trei luni la monument.

Imediat ce presei i-au fost prezentate primele concluzii ale comisiei, format din experţi internaţionali, venită să studieze Poarta Sărutului la Târgu-Jiu, Inspectoratul de Poliţie al Judeţeului Gorj a anunţat că poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Asta se întâmpla în luna februarie, imediat ce comisia anunţa că opera lui Brâncuşi a fost spălată precum covoarele, iar acest lucru a dus la deteriorarea travertinului din care a fost făcută.

Distrugerea, doar în rapoarte!

“Nu pot să îl acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul aşa, probabil înainte spălase covoare de iută sau camioane. Nu e o distrugere a materiei, ce a distrus el acolo, termenul e prea grav, a adus unele mici stricăciuni”, spunea Radu Boroianu secretar de stat Ministerul Culturii, cel care a şi condus comisia de experţi internaţionali, referindu-se la Poarta Sărutului. De atunci, poliţiştii aşteaptă să li se înainteze un document cu toate aceste constatări. Nu se ştie dacă anchetatorii l-au şi cerut, oficial, Ministerului Culturii. Purtătorul de cuvânt al IJP Gorj, Romina Dochian ne-a declarat că “în această fază, ancheta este secretă” şi nu poate furniza niciun fel de informaţii legate de dosar.

Protocol suspendat!

Singura acţiune concretă a fost cea a Ministerului Culturii care a suspendat protocolul încheiat cu Primăria Târgu- Jiu pentru monitorizarea stării operelor lui Constantin Brâncuşi, expuse în parcurile din municipiu.

Anul trecut, în programul de desprăfuire al operelor, Poarta Sărutului a fost spălată cu jet puternic de apă. Prin această acţiune, pe suprafaţa de travertin a început să se formeze un strat de săruri, care a şi colorat opera. Specialiştii au criticat dur intervenţia pe monument şi au ajuns la concluzia că opera a avut de suferit.

×