x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andreea Maria Paul: o enoriaşă de top

Andreea Maria Paul: o enoriaşă de top

de Luiza Moldovan    |    06 Ian 2014   •   17:00
LA VIE EN MOV
Andreea Maria Paul, cunoscută şi sub denumirea simplă, dar firească de Paul Vass, are şi ea o problemă. Ea simte nevoia acută ca Biserica Ortodoxă Română să-i arate păcătosului modul în care-i gestionează banii. Pentru asta, ea se foloseşte de termenul “transparenţă”, ca să fie clar pentru toată lumea. Ea a realizat pe blogul personal un superb editorial intitulat sugestiv  “Bani, Biserică, Bani, Transparenţă”, în care, după cum îi spune şi titlul, militează pentru transparenţă. Iupiii! Ce ne mai bucurăm! În sfârşit s-a găsit cineva să militeze şi pentru transparenţa BOR, mai ales că, spune intelectuala în discuţie, problema se impune cât se poate de stringent pentru că BOR a trimis depeşă către primării şi prefecturi în care solicită alocarea de fonduri pentru construirea Catedralei Neamului.

Uite, vezi? D-aia e bine să vizitezi blogurile oamenilor. Ca să ştii şi tu chestii. Ca să poţi să-ţi pui întrebări, pentru că altfel, mori prost, aşa, fără nici o întrebare pe cap. Acum, cu ocazia Botezului Domnului, uite că ne botezăm şi noi cu o întrebare nouă, cu un îndemn la transparenţă, ca să nu murim netransparentaţi, sau cum să-i zic.

Îmi imaginez o conferinţă de presă organizată la Patriarhie, prezidată de însuşi Patriarh. Apare. Pune mâna pe câte un cap de ziarist păcătos care-i stă în cale. Se aşază la microfon. Un diacon sau altcineva îi aduce o foaie de hârtie format A4. Începe cu începutul, pe urmă continuă cu continuarea. “Pe luna care a trecut am avut următoarele probleme: pe maistrul Gheorghe l-a durut capul într-o zi, i-am zis să nu vină la job, dar nici nu l-am plătit pe ziua aia, să ştiţi! Ferească Dumnezeu! Aşa ceva nu e de acceptat! Am cumpărat zece saci de ciment, la preţul de, am beneficiat şi de o ofertă de nerefuzat de la Bricostore care, la zece saci cumpăraţi ne-a dat unul gratis şi, pentru că eram eu, ne-a dat chiar doi! Aceşti saci au fost folosiţi în totalitate şi nimeni n-a furat nici un gram ca să ducă acasă la el. Şi iar: Ferească Sfântul! De asemenea, în zilele de luni, 6 ianuarie şi marţi, 7 ianuarie, nu s-a lucrat deoarece a fost sărbătoare, iar muncitorii au stat acasă şi nu, nu au fost plătiţi. Că doar nu suntem animale, să plătim omul când stă acasă! Am plătit salarii în valoare de şi n-am dat nici o primă. Dacă-mi permiteţi un spirit de glumă, am dat o secundă. Că şi noi glumim, să ştiţi, nu suntem aşa chitroşi. Dacă mai aveţi întrebări”. Se ridică un ziarist. Ziaristul e revoltat. “Unde s-au dus banii contribuabilului? Patriarhul e năuc. “Bine, dar tocmai v-am zis!”. “Nu ocoliţi răspunsul la întrebare, vă rugăm să răspundeţi!”. Interzis, Patriarhul repetă cifrele precum şi povestea maistrului Gheorghe care nu a fost plătit atunci când l-a durut capul.

Alte întrebări redundante. Aceleaşi cuvinte, aceleaşi cifre. Se începe cu “aşa după cum v-am mai spus…”. (De altfel, asta se întâmplă la orice conferinţă de presă, mereu se trezeşte unul care te pune să repeţi pentru că e el tâmpit.) Patriarhul se ridică, mulţumeşte şi pleacă.
La emisiunile de seară se toacă şi se paratoacă pe tema cifrelor prezentate de Patriarh. Apar amănunte cutremurătoare, dar nu chiar acum, ci imediat după publicitate. “Ce nu s-a văzut la conferinţa de la Patriarhie”. “Adevărul din spatele Catedralei”.

Şi toate astea datorită nevoii de transparenţă a Andreei Paul, care, o spune tot pe blogul personal, s-a tot dus la biserică în astea două săptămâni! Pentru atitudinea demnă şi nevoia ei de transparenţă, Jurnalul Naţional o declară pe Andreea Paul “enoriaşă fruntaşă”.

×
Subiecte în articol: la vie en mov