x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Antal Arpad (UDMR) pregăteşte un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Mesaj: românii nu trebuie să sprijine ideea de autonomie, dar o pot accepta

Antal Arpad (UDMR) pregăteşte un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Mesaj: românii nu trebuie să sprijine ideea de autonomie, dar o pot accepta

22 Sep 2011   •   10:23
Antal Arpad (UDMR) pregăteşte un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Mesaj: românii nu trebuie să sprijine ideea de autonomie, dar o pot accepta

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe si presedinte al organizatiei municipale a UDMR, Antal Arpad, pregateste un proiect privind autonomia Tinutului Secuiesc, transmite Mediafax.

"Am inceput sa lucrez la un astfel de proiect. Ar fi exagerat sa spun ca este un statut de autonomie, pentru ca un statut de autonomie exista deja, elaborat de Consiliul National Secuiesc. Trebuie insa sa recunoastem ca in acesta sunt foarte putine reglementari care privesc comunitatea romana", a afirmat Antal, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, pentru dezvoltarea unui dialog cu romanii din secuime, partea maghiara trebuie sa explice foarte clar ce se va intampla daca Tinutul Secuiesc va dobandi un statut autonom.

"Pentru a putea sta la masa discutiilor si a dialoga cu romanii din secuime trebuie sa spunem foarte clar si explicit ce se va intampla si ce dorim noi sa se intample in acest tinut, tocmai ca romanii sa nu aiba temeri fata de autonomia Tinutului Secuiesc", a spus Antal Arpad.

Acesta a adaugat ca nu sustine ca romanii trebuie sa sprijine ideea de autonomie, dar o pot accepta.

Antal Arpad isi exprimase, in urma cu o saptamana, convingerea ca se va realiza autonomia Tinutului Secuiesc, alaturi de 20 de milioane de romani, mentionand ca nimeni nu poate cere comunitatii maghiare sa nu solicite autonomia.

Deputatul Lakatos: 'Prietenul meu, Antal Arpad, stie, cu siguranta, ca nu poate avea initiative legislative'

Deputatul UDMR Lakatos Peter a declarat, pentru Jurnalul National, ca nu crede in succesul unui asemenea demers. 'Prietenul meu, Antal Arpad, stie, cu siguranta, ca nu poate avea initiative legislative. Poate ca se gandeste la ea si o sa vina sa ne-o prezinte. Insa au fost mai multe proiecte pentru Autonomia Tinutului Secuiesc si nu au avut succes. Deocamdata, noi inca ne luptam pentru autonomia culturala si statutul minoritatilor', spune Lakatos.

×