x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Antonescu, la întâlnirea cu FMI: ”Florin Georgescu este mama şi tatăl economiei”

Antonescu, la întâlnirea cu FMI: ”Florin Georgescu este mama şi tatăl economiei”

de Mediafax    |    07 Aug 2012   •   08:47
Antonescu, la întâlnirea cu FMI: ”Florin Georgescu este mama şi tatăl economiei”

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a sustinut, marti, la inceputul intalnirii cu misiunea FMI, BM si CE, ca actuala criza politica nu afecteaza discutiile cu delegatia si nici angajamentele asumate de Romania, subliniind ca, potrivit Constitutiei, el nu este seful Guvernului.

La intalnirea lui Antonescu cu delegatia FMI, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene ia parte si vicepremierul Florin Georgescu, pe care presedintele interimar l-a numit cel mai bun ministru, 'mama si tatal economiei'.

"Sunt presedintele in functie, presedinte interimar intr-o situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca Guvernul are un program politic, are angajamente si viziune, iar criza politica care sper sa se termine la finalul acestei luni nu influenteaza, nu afecteaza aceasta discutie", a explicat Antonescu.

El a tinut sa le spuna celor prezenti ca nu este seful Guvernului deoarece Constitutia nu-i permite un asemenea rol.

"In al doilea rand, Constitutia Romaniei da presedintelui rolul reprezentativ si politic. Presedintele nu este seful Guvernului, seful Guvernului este prim-ministrul", a mai spus Antonescu.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat, la randul sau, ca este "putin ingrijorat" de impactul pe care il are actuala situatie politica din Romania asupra economiei.

"Ca sa fim sinceri, suntem putin ingrijorati in legatura cu aceasta situatie si, de asemenea, de impactul pe care actuala situatie politica il are asupra economiei", a spus seful misiunii FMI.

El a salutat intentia oficialilor romani de a-si mentine agnajamentele cu institutiile financiare.

"In ultimii ani, Romania a facut progrese in a-si reveni din criza financiara de acum cativa ani si economia a facut progrese in sensul stabilizarii inflatiei, situatiei bugetare", a mai precizat Erik de Vrijer.

"Actualele turbulente ingreuneaza economia, fapt care se reflecta in increderea investitorilor si in cursul de schimb care s-a depreciat, dar si in costurile de finantare a economiei si eventual si a cresterii", a adaugat seful misiunii FMI.

Erik de Vrijer a sustinut ca este foarte important ca guvernantii sa se concentreze pe obiectivele macroeconomice, "sa promoveze politica bugetara si cu reformele care sa determine o crestere economica mai rapida".

El a atras atentia ca "este foarte important nu doar sa vorbim despre aceste masuri, dar sa si actionam".

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocuit in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu cateva saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

×