x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apele moarte din India

Apele moarte din India

de Ana-Maria Radoi    |    12 Iul 2007   •   00:00
Apele moarte din India
Sursa foto: ROUF BHAT/

Mormane de deşeuri care zac pe malurile răurilor, mirosul inăbuşitor al dejecţiilor, o nepăsare crasă a autorităţilor. Aşa arată India zilelor noastre.

Mormane de deşeuri care zac pe malurile răurilor, mirosul inăbuşitor al dejecţiilor, o nepăsare crasă a autorităţilor. Aşa arată India zilelor noastre.

In această ţară, poluarea a ieşit demult de sub control, răurile "murind" cu zecile. Trei miliarde de containere pline cu deşeuri sunt deversate anual in apele răului Yamuna, care străbate capitala New Delhi, scrie, intr-o ediţie specială, revista germană Der Spiegel.

GROAPĂ DE GUNOI VIE. Ca multe alte ape curgătoare de pe teritoriul Indiei, Yamuna seamănă cu o groapă de gunoi vie, aici aruncăndu-se aproximativ 57% din deşeurile oraşului. Munţii de gunoaie de pe maluri formează o pată neagră pe răul care se intinde intre Munţii Himalaya şi fluviul Gange. Din 1993 pănă in 2005, nivelul poluării s-a dublat, susţin experţii, care deplăng investiţiile aparent inutile in tehnică de depoluare. Deşi au fost cheltuiţi peste 500 de milioane de dolari pentru sisteme de curăţare şi pe un sistem de tratare a dejecţiilor, răul Yamuna "este mort", apreciază Sunita Narain, directorul Centrului de Ştiinţă şi Mediu din New Delhi. Circa 80% din deşeurile urbane ale Indiei ajung in apele curgătoare. Mizeria este atăt de mare, dezvoltarea urbană atăt de lipsită de control, autorităţile atăt de neglijente... In apele Gangelui - fluviu sfănt pentru 82% din populaţia Indiei - delfinii dispar atăt de repede din cauza poluării, incăt anul acesta au fost declaraţi o specie in pericol. Cănd oamenii de ştiinţă au luat probe din apele fluviului au fost şocaţi: nivelul coliformului fecal (bacterie periculoasă, care provine din dejecţiile netratate) era cu 3.000% mai mare decăt cantitatea aflată intr-o apă care poate fi folosită pentru imbăiat.

×
Subiecte în articol: verde!