x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apele Române: 115 localități sunt afectate de secetă. Apel la folosirea rațională a apei

Apele Române: 115 localități sunt afectate de secetă. Apel la folosirea rațională a apei

05 Iul 2022   •   18:35
Apele Române: 115 localități sunt afectate de secetă. Apel la folosirea rațională a apei

11 localități din 7 județe sunt afectate de secetă, a anunțat marți Administrația Națională Apele Române, care face un apel pentru folosirea rațională a resurselor de apă.

Reprezentanții ANAR susțin că rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare este de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii din sursa de apă de suprafață in regim centralizat.

Conform acestora, se estimează că resursele vor scădea la sfârșitul lunii iulie.

„Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %”, se arată în comunicatul ANAR.

În acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localități din județele Botoșani și Galați, 77 de localități din județele Bacău, Neamț și Vrancea, 5 localități din județul Cluj și 5 din județul Argeș.

„Este de semnalat faptul că pentru județul Botoșani există resursă de apă disponibilă în acumularea Stânca-Costești și în acumularea Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerințelor suplimentare și pentru udarea/irigarea culturilor agricole”, anunță ANAR.

Cele mai afectate sunt sistemele de alimentare cu apă centralizate în judetele Bacău, Neamț și Vrancea care au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile se datorează creșterii consumului pentru irigații.

De asemenea, sistemele de alimentare cu apă din priza de la acumularea Tarnița sunt afectate datorită subdimensionării sistemului de alimentare cu apă în raport cu dezvoltarea zonei și inexistenta unui rezervor tampon. Aceeasi situație este semnalată de operatorul de Apă-canal Ilfov care mentionează că, din cauza consumului excesiv de apă, este nevoit să limiteze alimentarea cu apă potabilă în UAT Periș, Domnești, Ciolpani, Cernica, Bragadiru în anumite intervalle orare (2-3 ore) pentru remedierea unor avarii la rețeaua publică de alimentare și refacerea rezervelor de apă din rezervoarele tampon proprii.

În prezent, se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta II în localitatea Sânpaul din județul Harghita și Treapta III de restricții în județele Iași și Vaslui din sursele de alimentare cu apă Hâlceni, Plopi și Solești.

Pentru Centrala Nucleară Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 1,02 (metri) până la declanșarea treptei I de restricții și nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă.

„Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 sectiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 4 stații hidrometrice din spațiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai”, mai spun reprezentanții ANAR.

Aceștia fac un apel la populație să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: apele romăne seceta