x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apocalipsa presei scrise, acum!

Apocalipsa presei scrise, acum!

de Luiza Moldovan    |    26 Aug 2009   •   00:00

Aţi observat, probabil, plăcerea cu care unii fac premoniţii cutremurătoare. Sunt proorocite cu plăcere cutremure, oribile cataclisme naturale, morţi de oameni, propagarea unor boli incurabile, căderea sistemelor bancare (asta, sincer, îmi place şi mie!), dezastre insurmontabile, sfârşitul lumii cu lux de amănunte.



Ştiu eu pe cineva care, din cauza unei prognoze de cutremur, a avut un accident vascular-cerebral şi a stat în semiconştienţă şapte ani până să-şi dea duhul. E pe bune. Aşa cum unii au fobie de insecte şi alţii de înălţime, tot aşa omul avea groază de cutremure; o simplă emisiune, tâmpită cu spume, cu Hâncu, marele prezicător de cutremure, a fost suficientă să aducă un om pe patul de moarte. Literalmente.

Io am mai văzut un alt fel de preziceri, mai soft, dar totuşi. Există voci din domeniul IT care prezic cu mare plăcere prăbuşirea presei scrise. În câţiva ani, spun ei, presa scrisă o să capoteze în faţa presei electronice. Ei îşi continuă discursul, proorocind cum, odată prăbuşită presa scrisă, toţi papagalii care dau cu pixu' la gazetă (şi pe care nu-i suportă!) or să se vadă brusc stând în soare, cu mâinile-n sân, neştiind de unde s'apuce noua lume în care s-au trezit fără voia lor.

Lucrătorii în IT sunt relaxaţi. Stau cu picioarele pe birou şi, ca să-ţi demonstreze câtă dreptate au, îţi arată, ca din întâmplare, sumarul accesărilor făcute pe ziua în curs: numai ziare online. Fată, ce drăguţ.
Accesez de ceva vreme un sait destinat muierilor proaste, cu care am început să mă identific până la. E o revistă electronică zilnică, în care se fac articolaşe de doi lei despre relaţiile dintre sexe sau ce papucei să mai purtăm vara asta şi se dau note diverselor vedete la cum se îmbracă.

Accesările, multe de tot, asigură progresul site-ului. Ca şi temele alese atent (zic io de colo) într-o şedinţă de redacţie, pe criteriul ce-teme-scandaloase-să-mai-abordăm-noi-acuma-ca-să-le-facem-p-astea-să-posteze-comentarii? Nu cred că oamenii ăia care fac site-ul sunt foarte tâmpiţi. Dimpotrivă, au descoperit cât de uşor pot să se joace cu mintea ca un burete a tinerilor, cei mai mulţi dintre ei până-n douăş'cinci de ani. Cei care scriu la site-ul ăsta au mari probleme cu limba română.

Ca să nu mai spun că mă buşeşte un râs cosmic când intru în posesia unor sfaturi despre cum să întreţii focul arzător al pasiunii de început şi la nouă ani după căsătorie de la o mucoasă care nu meşteşugeşte ca lumea desinenţele de plural. Dacă aşa o s-arate presa electronică după ce capotează sora ei mai mare, presa scrisă, atunci mă bag şi io, cu plăcere!, la o proorocie: proorocesc că, scârbiţi şi însinguraţi, ăştia care dau cu pixu' la gazetă or să se retragă în munţi, acolo unde nu e semnal de nici un fel, şi or să redescopere, în propriul sine, Ceea Ce Era De Descoperit. Amin.

×
Subiecte în articol: mass-media