x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arabii spala bani in Romania

Arabii spala bani in Romania

15 Mai 2004   •   00:00

Procurorii ancheteaza un oficial bancar pentru sprijinul pe care l-ar fi acordat unei retele de crima organizata pentru scoaterea ilegala din tara a opt milioane de dolari. In total, reteaua a spalat in Romania 70 de milioane de dolari.

MIRUNA PASA, ION ALEXANDRU

O noua grupare de crima organizata construita de cetateni irakieni a fost descoperita zilele trecute, dupa o ancheta instrumentata de procurori de la Parchetul General, ofiteri de Politie Judiciara si specialisti ai SRI. Gruparea, formata din zeci de cetateni irakieni, actiona pe teritoriul Romaniei prin intermediul a sute de firme fantoma care spalau zeci de milioane de dolari, proveniti din infractiuni. Potrivit anchetatorilor, gruparea condusa de Yakhini Abdulaker, o parte a intregii retele, actiona prin intermediul Eurom Bank - Sucursala Voluntari. In perioada 2003-2004, prin intermediul mai multor firme fantoma a fost scoasa din tara suma de opt milioane de dolari in baza unor documente falsificate. In acelasi mod, din conturile acestor firme infiintate special pentru spalarea banilor au fost retrase in numerar, in aceeasi perioada, sume de ordinul miliardelor de lei. Potrivit procurorilor, toate actiunile ilicite au fost facute de irakianul Abdulaker, fara vreo imputernicire legala, cu ajutorul managerului de operatiuni al sucursalei Eurom Bank, Gheorghe Dima. Functionarul bancar a fost arestat preventiv de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti pentru spalare de bani, crima organizata si complicitate la evaziune fiscala.

Firme-fantoma

Serviciile speciale se afla, alaturi de Politie si Parchet, de mai mult timp pe urmele acestei retele mafiote, deoarece exista date ca banii spalati in Romania de aceasta retea araba ajung in conturile unor organizatii teroriste, printre care si temuta Al-Qaeda. Anul trecut, SRI, IGPR si Parchetul General au instrumentat unul dintre cele mai spectaculoase dosare de crima organizata. Liderul gruparii din care, potrivit unor surse judiciare, face parte si irakianul Yakhini Abdulaker este un sirian pe nume Omar Chama, arestat anul trecut la Bucuresti, dupa ce a spalat in Romania nu mai putin de 70 de milioane de dolari, bani care au fost transferati ilegal in strainatate. Filiera era compusa atat din sirieni, cat si din irakieni, marocani, kurzi sau sauditi.

Banii pe care Omar Chama ii spala in Romania ajungeau in conturile unor oameni de afaceri musulmani din intreaga lume. Operatiunile erau puse la cale, in cele mai mici amanunte, de cativa oameni de incredere ai lui Omar Chama. Sirienii infiintasera in Romania cateva sute de societati-fantoma care derulau contracte de afaceri cu mai multe firme, in special de achizitii marfuri. Tunurile se dadeau in momentul platii acestor marfuri, furnizorii primind, intr-o prima faza, o transa de bani. Plata se facea prin intermediul unor cecuri sau bilete la ordin care, evident, nu aveau acoperire in contul bancar. Mafiotii revindeau marfa astfel achizitionata, dupa care transferau banii in conturile altor firme-fantoma. Contabilitatea era acoperita cu documente falsificate, astfel incat banii isi pierdeau imediat urma, ajungand, in cele din urma, in strainatate.

Transferuri pentru centre ale terorismului

Politia a intrat in posesia informatiilor despre aceasta retea de la un sirian, care, in schimbul asigurarii protectiei, a dat in vileag intreaga operatiune. Astfel, intre 1999 si 2003, Omar Chama a convins mai multi arabi sa-si infiinteze firmele-fantoma.

Cele 70 de milioane de dolari au trecut prin conturile acestor societati in aceeasi perioada. Arabii scoteau din Romania cate un milion de dolari pe luna, folosind conturi deschise la Romanian International Bank, Finans Bank, Banca Transilvania, Banca Romana pentru Dezvoltare si Eurom Bank. Valuta ajungea ulterior in Siria, Liban, Emiratele Arabe Unite sau Iordania.

Fostii militari sirieni au fost arestati anul trecut

Omar Chama a fost arestat la sfarsitul anului trecut in cartierul bucurestean Crangasi, dupa ce a fost dat in urmarire generala pentru ca, dupa ce au cazut cativa dintre locotenentii sai, a disparut de la domiciliu. Aproape toti membrii retetei au ajuns in arestul Politiei, insa unii au reusit sa scape. Printre cei arestati se numara si un anume Mohamed Ibrahim Khatib, care se ocupa de paza, gratie experientei sale de fost militar in armata siriana. Un alt om de baza al lui Chama, de data aceasta palestinian, pe nume Bashir Saleh Fathi, fost colonel, avea in sarcina realizarea operatiunilor bancare. Individul este foarte periculos. El a fost prins in flagrant in timp ce incerca sa transfere o importanta suma in valuta dintr-un cont in strainatate, operatiune efectuata la Sucursala Voluntari a Romanian International Bank. Pentru prinderea sa a fost necesara interventia trupelor speciale DIAS. O data cu Fathi a fost prins si unul dintre fratii lui Omar Chama, Hussein Chama.

Tradare platita cu sange rece

Dupa prinderea complicilor sai, lantul a inceput sa se stranga serios in jurul lui Omar Chama. Vazand ca e „groasa", individul s-a ascuns timp de cateva zile, timp in care a incercat sa afle cine l-a „turnat" la Politie. Dupa prinderea sa de catre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, Omar Chama a ajuns in arestul Directiei de Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei Romane. O zi mai tarziu, Sectia 11 Politie se afla in cautarea unui sirian care a incercat sa-l omoare pe informatorul autoritatilor. Suspectul, un alt frate de-al lui Omar Chama, a patruns in apartamentul informatorului, situat in zona centrala a Bucurestiului, l-a acuzat de tradare, dupa care a incercat sa-l injunghie cu un cutit. Nereusind, individul a disparut. Politistii judiciaristi au pornit pe urmele sale, reusind, cateva zile mai tarziu, sa-l prinda.
×
Subiecte în articol: observator romania omar chama omar chama