x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestat, dar pastrat in functie

Arestat, dar pastrat in functie

de Nicoleta Butnaru    |    16 Iul 2006   •   00:00
Arestat, dar pastrat in functie

Comisarul-sef (r) Antonel Colceag ramane adjunct al Politiei Comuni-tare Braila, desi e urmarit penal pentru incalcarea Legii Sigurantei Nationale.

Comisar-sef (r) Antonel Colceag, fost adjunct al Politiei judetului Braila, actual adjunct al Politiei Comunitare Braila - arestat la 31 mai a.c. la propunerea DIICOT, pus in libertate la 9 iunie a.c. de Inalta Curte de Casatie, pentru un viciu de procedura - a fost pus sub acuzare, prin punerea in miscare a actiunii penale pentru incalcarea Legii Sigurantei Nationale.

Desi a fost informat, primarul municipiului, Constantin Cibu, refuza sa-l suspende din functia detinuta la Politia Comunitara.

LANTUL INFORMATIILOR CLASIFICATE. Comisarul-sef in rezerva Antonel Colceag este inculpat - a fost chiar si arestat timp de noua zile - pentru incalcarea Legii Sigurantei Nationale, respectiv divulgare si difuzare de informatii cu caracter strict secret, asta dupa ce a oferit unui jurnalist brailean niste documente pe care le-a obtinut de la un fost coleg din IPJ, documente care contineau date referitoare la actualul sef al Politiei judetului, comisarul Catalin Chivu. In aceeasi cauza mai este urmarit penal un ofiter activ din IPJ Braila si a fost deja arestat si trimis in judecata pentru santaj un tert care ar fi primit documentele de la jurnalist si ar fi incercat sa-l santajeze pe cms. Chivu cu acestea. Surprinzator, Colceag isi exercita in continuare, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, activitatea de adjunct la Politia Comunitara, ceea ce i-a intrigat chiar si pe fostii sai subalterni de la Judet. Inspectoratul de Politie al Judetului Braila a informat in scris, in mod oficial institutia primarului cu privire la faptul ca impotriva lui Colceag s-a pus in miscare actiunea penala. Mai mult, Colceag face masterat pe bani publici, 18 milioane de lei vechi, pregatindu-se in acquis comunitar, desi inca este interimar, urmand sa sustina un concurs pentru "fixarea" pe functie. Potrivit DIICOT, Colceag este inculpat pentru incalcarea art.12, al.1 din Legea Sigurantei Nationale, articol care prevede ca "divulgarea, prin orice mijloace, de date si informatii secrete care pot aduce prejudicii intereselor sigurantei nationale, indiferent de modul in care au fost obtinute, este interzisa si atrage, potrivit legii, raspunderea celor vinovati". Primarul Constantin Cibu refuza insa sa ia masuri, prevalandu-se de prezumtia de nevinovatie: "Eu n-am primit inca nici o hartie oficiala". Motiv pentru care, la aceasta data, Colceag este la comanda Politiei Comunitare, directorul acestei institutii retragandu-se intre timp.

NICI USTUROI N-A MANCAT! Comisarul Antonel Colceag, tot in functie

RARISIM. Cazul lui Colceag este rarisim in Romania, iar in Braila este de-a dreptul unicat, mai ales daca punem in balanta faptul ca Antonel Colceag a fost ani de zile numarul doi in Politia braileana, responsabil cu cele mai "delicate" sectoare din institutie: Judiciar si Economic. Patru luni au fost necesare ca procurorii DIICOT sa investigheze cazul sau, insa, desi au emis un mandat de arestare pe numele acestuia, dupa noua zile de carcera, fostul ofiter de politie a fost pus in libertate, fiindca la data la care a comis fapta nu mai era ofiter activ, iar instanta care a emis mandatul nu avea competenta in acest sens. Totusi, Instanta Suprema l-a pus in libertate dintr-un viciu de procedura, dupa care s-a pronuntat trimitand propunerea de arestare la Tribunalul Braila, propunere care inca n-a ajuns oficial. In aceeasi cauza, comisarul Costica Gorgan, acum la Ordine Publica, fost lucrator la Arme - dupa cms. Catalin Chivu, actualul sef al Inspectoratului - este urmarit penal pentru sustragere de documente secrete. Magistratii au inceput urmarirea penala impotriva acestuia, fiindca acesta ar fi fost cel care a sustras documentele cu informatii clasificate, i le-ar fi dat lui Colceag, iar Colceag ar fi incercat sa le difuzeze "oferindu-le" unui jurnalist de la ziarul Obiectiv. Ziaristul a inmanat documentele unui colaborator al unor servicii speciale, insa acesta, Constantin Cristea, zis "Aprozar", a fost arestat la 1 iunie sub acuzatia ca ar fi incercat sa-l santajeze pe cms. Catalin Chivu cu documentele respective.

Dosarul "Ancheta"


Comisarul-sef (r) Antonel Colceag mai este urmarit penal intr-un dosar legat de modul in care a administrat Fundatia "Ancheta" si, in special, de felul in care a completat statutul fundatiei cu mentiunea ca politistii rezervisti sa ramana membri ai organizatiei. Colceag este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prin fals material in inscrisuri oficiale. De mentionat ca, in timp, "Ancheta" a adus fonduri de miliarde politistilor braileni, dar si de la o comanda la alta, patrimoniul acesteia a fost "stirbit". Pe timpul raposatului Sandi Jipa Rubanov, au fost instrainat Clubul Politistului, pe timpul lui Colceag fiind, de asemenea, instrainate numeroase lucrari de arta rezultate din donatii.
×
Subiecte în articol: observator colceag antonel colceag