x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arhitectul-şef al Capitalei îşi dă demisia

Arhitectul-şef al Capitalei îşi dă demisia

de Monica Andrei Capatos    |    15 Iul 2008   •   00:00
Arhitectul-şef al Capitalei îşi dă demisia

Adrian Bold, arhitectul-şef al Bucureştiului, a anunţat că-şi va da demisia din funcţia pe care o deţine încă de pe vremea lui Viorel Lis. Acceptat de Traian Băsescu şi apoi de Adriean Videanu, Bold a ţinut sub control tot Planul Urbanistic General al oraşului.

Adrian Bold, arhitectul-şef al Bucureştiului, a anunţat că-şi va da demisia din funcţia pe care o deţine încă de pe vremea lui Viorel Lis. Acceptat de Traian Băsescu şi apoi de Adriean Videanu, Bold a ţinut sub control tot Planul Urbanistic General al oraşului. El ne-a declarat că renunţă la post fiind scîrbit de sistem.


Adrian Bold, directorul Direcţiei Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, ne-a declarat că va pleca din primărie de scîrbă, spunînd că vom afla “mult mai tîrziu motivul linşajului la care e supus”. Gestul său are la bază însă invitaţia primarului general, Sorin Oprescu, făcută vineri directorilor din primărie care se simt cu musca pe căciulă. “Invit toţi directorii pe care am avut amabilitatea să nu îi no­minalizez şi care îşi recunosc responsabilitatea sau acţiunile din raportul pe care l-am făcut public să îşi dea demisia. Dacă nu, îi demit eu”, spunea edilul Capitalei.

Adrian Bold este un personaj controversat al administraţiei locale. Arhitect-şef al Bucureştiului de aproape zece ani, a stat mai mult ascuns, preferînd că nu dea foarte multe declaraţii de presă. Avînd relaţii cam peste tot, Bold a reuşit să rămînă pe post chiar dacă primarii s-au schimbat odată la patru ani.

Interesant este că atît Traian Băsescu, cît şi Adriean Videanu, au vrut în prima fază să renunţe la serviciile lui, însă au cedat pe parcurs. Cu alte cuvinte, Bold a fost de neclintit. Acum, la final, vrea să-şi creioneze o imagine în care nici măcar el nu mai crede. Se vede o victimă a sistemului şi prezice un viitor sumbru Capitalei. “Cred că oraşul va intra în colaps”, ne spunea ieri Bold.


AFACERI. Chiar dacă acum se simte părăsit şi de prieteni, după cum se plînge, Adrian Bold a dus o viaţă foarte prosperă la Primăria Capitalei. El împreună cu soţia sa, Maria Bucur, au ţinut sub control tot Planul Urbanistic General al Capitalei. Nu se construia nimic, nu se aproba nici un PUZ, pînă cînd lu­crarea nu trecea prin una din firmele celor doi. Numele său poate fi legat de multe afaceri, una fiind Cathedral Plazza. El a eliberat în 2000 firmei Millenium SRL un aviz de urba­nism pentru construirea de birouri lîngă Catedrala Sfîntul Iosif. Cinci ani mai tîrziu, a prelungit acelaşi aviz, fiind modificaţi şi indicatorii urba­nistici maximi admişi, încălcînd astfel Planul Urbanistic Zonal.

La capitolul bile albe, trebuie să spunem că Bold a fost totuşi una dintre puţinele persoane care n-au fost de acord cu proiectul lui Costică Constanda de a distruge Parcul Bordei. El nu a semnat PUZ-ul pe zona verde în ciuda presiunilor. De asemenea, el nu a aprobat nici construcţiile din Ştrandul Tineretului.

×
Subiecte în articol: observator bold