x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Artişti români care au făcut carieră la Hollywood, prezentaţi la Mediaş Film Festival 2012

Artişti români care au făcut carieră la Hollywood, prezentaţi la Mediaş Film Festival 2012

de Mediafax    |    10 Aug 2012   •   08:56
Artişti români care au făcut carieră la Hollywood, prezentaţi la Mediaş Film Festival 2012

Artisti romani care, de-a lungul unui secol de cinema, au facut cariera peste Ocean, printre care Jean Negulesco, Edward G. Robinson, dar si Maia Morgenstern si Marcel Iures, vor fi prezentati, prin intermediul peliculelor lor, la MECEFF - Medias Central European Film Festival.

Dupa ce, anul trecut, la prima editie, MECEFF - Medias Central European Film Festival a avut drept tara invitata Israelul, editia din 2012 propune o dubla provocare: cea mai puternica industrie cinematografica a lumii si un fenomen pe masura - artisti romani care, de-a lungul unui secol de cinema, au facut cariera peste Ocean, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, in selectia celei de-a doua editii MECEFF, publicul cinefil va avea ocazia sa se reintalneasca cu nume mari ale cinema-ului american clasic (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, Johnny Weissmüller, Harvey Keitel) dar si cu nume mari ce au cucerit publicul de peste Ocean in anii recenti (Maia Morgenstern, Marcel Iures).

Regizorul, scenaristul si producatorul Jean Negulesco s-a nascut pe 26 februarie 1900 la Craiova si, dupa Primul Razboi Mondial (perioada in care a lucrat ca cercetas voluntar pentru Crucea Rosie), a plecat la Paris pentru a studia economie si pictura. Prieten cu artistii avangardei pariziene (Brancusi, Modigliani, Soutine) si pasionat de dadaism, Negulesco si-a castigat o vreme existenta ca pictor peisagist. In 1927 a plecat la New York pentru ca, doi ani mai tarziu, sa se mute in California. Intr-o schimbare radicala de cariera, Negulesco a intrat in lumea filmului, mai intai ca scenarist si asistent de regie la filme de mare succes precum "Captain Blood" si "A Farewell to Arms" (ecranizare a romanului omonim scris de Ernest Hemingway) si, mai apoi, ca regizor si producator.

Cele patru filme selectate in cadrul MECEFF 2012 - "Humoresque" (1946), "How to Mary a Millionaire" (1953), "Daddy Long Legs" (1955) si "The Best of Everything" (1959) - nu fac doar mini-portretul unui artist complet, multi-nominalizat la Oscar, ci, de asemenea, prilejuiesc reintalnirea cu unele dintre cele mai mari vedete hollywoodiene ale tuturor timpurilor: Joan Crawford, John Garfield, Betty Grable, Marilyn Monroe, Lauren Bacall, William Powell, Fred Astaire, Leslie Caron, Thelma Ritter, Louis Jourdan.

Catalogat de Institutul American de Film drept unul dintre cei mai mari 25 de actori ai secolului al XX-lea, Edward G. Robinson s-a nascut in 1893 la Bucuresti, a debutat in actorie in 1913 si, incepand cu 1915, a devenit o prezenta constanta pe Broadway. Celebru in Epoca de Aur a Hollywood-ului, Robinson a ramas in memoria cinefila in special gratie rolurilor de gangster precum Rico din primul sau mare succes, "Little Caesar", sau Rocco, din "Key Largo". Alte roluri memorabile sunt Barton Keyes din filmul noir "Double Indemnity", si Dathan din "The Ten Commandments". In 1973, la doua luni dupa deces, lui Robinson i s-a acordat un Oscar postum pentru intreaga cariera.

Portretul Edward G. Robinson din cadrul MECEFF 2012 cuprinde nu mai putin de 11 titluri, din diferite perioade de activitate - "The Little Giant" (Roy Del Ruth, 1933), "Barbary Coast" (Howard Hawks, 1935), "Kid Galahad" (Michael Curtiz, 1937), "The Amazing Dr. Clitterhouse" (Anatole Litvak, 1938), "Confessions of a Nazi Spy" (Anatole Litvak, 1939), "Dr. Ehrlich's Magic Bullet" (William Dieterle, 1940), "Manpower" (Raoul Walsh, 1941), "Larceny, Inc." (Lloyd Bacon, 1942), "House of Strangers" (Joseph L. Mankiewicz, 1949), "The Outrage" (Martin Ritt, 1964) si "Cheyenne Autumn" (John Ford, 1964).

Johnny Weissmüller s-a nascut la Timisoara dar, la varsta de numai 7 luni, a emigrat impreuna cu parintii in SUA. Copil bolnavicios, Johnny a fost sfatuit de un medic sa se apuce de inot. Peste ani, tanarul a devenit de cinci ori campion olimpic la inot (1924-1928 ), detinatorul a 67 de titluri mondiale si 52 de titluri nationale. A detinut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumatatea de mila si a fost primul care a inotat 100 metri sub un minut.

Johnny Weissmüller va fi prezent la Medias gratie unui personaj de acum legendar pentru cea de-a saptea arta, Tarzan, protagonist al filmului omonim regizat de Cedric Gibbons, in 1934. Nascut la New York intr-o familie de emigranti romano-polonezi, Harvey Keitel este unul dintre cei mai iubiti actori americani ai ultimilor 40 de ani, iar numele sau este indisolubil legat de cel al lui Martin Scorsese ("Mean Streets" sau "Taxi Driver"), Ridley Scott ("The Duelists" si "Thelma & Louise") sau Quentin Tarantino ("Reservoir Dogs" sau "Pulp Fiction"). Deloc intamplator, Harvey Keitel va fi omagiat la MECEFF 2012 cu unul dintre cele mai premiate film ale sale, triplul laureat cu Oscar si BAFTA, si castigator al distinctiei festivaliere supreme, Palme d'Or - "The Piano" (Jane Campion, 1992).

Dintr-o selectie de filme reunite sub sintagma "artisti romani la Hollywood", nu aveau cum sa lipseasca doi dintre cei mai titrati actori ai Romaniei, Maia Morgenstern si Marcel Iures. Cei doi actori vor fi prezenti in cadrul MECEFF 2012 cu filmele ce i-au fixat, in mod definitiv, in memoria colectiva internationala: "The Passion of the Christ" (Mel Gibson, 2004), in care Maia Morgenstern face un veritabil tur de forta alaturi de Jim Caviezel si Monica Bellucci, si "The Peacemaker" (Mimi Leder, 1997), in care Marcel Iures "le fura" scenele lui George Clooney si Nicole Kidman.

Cea de-a doua editie MECEFF - Medias Central European Film Festival, organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, Centrul National al Cinematografiei, Regiunea Tarnavelor si Ministerul Culturii si, totodata, unicul festival din Romania consacrat cinematografiilor tarilor vecine din asa-zisul perimetru al "Europei Centrale", va avea loc la Medias, judetul Sibiu, in perioada 2-8 septembrie.

×