x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arzand de dorul fiului

Arzand de dorul fiului

de Diana Rucinschi    |    12 Iul 2005   •   00:00
Arzand de dorul fiului

Vasilica Iulian Grosu, bucuresteanul care si-a "pierdut" copilul in Spania si a carui poveste tragica a fost recent relatata pe larg de Jurnalul National, si-a dat foc ieri in fata Guvernului. Gestul sau a fost inca o incercare disperata de a-si recupera fiul in varsta de 7 ani, Andrei Eduard.

Vasilica Iulian Grosu, bucuresteanul care si-a "pierdut" copilul in Spania si a carui poveste tragica a fost relatata pe larg de Jurnalul National, si-a dat foc ieri in fata Guvernului. Gestul sau a fost inca o incercare disperata de a-si recupera fiul, in varsta de 7 ani, Andrei Eduard.

Necazurile lui Vasilica Grosu au inceput anul trecut, cand a fost sa viziteze Spania impreuna cu fiul sau, Andrei Eduard. Pe autostrada dinspre Valencia a fost arestat.

I s-a spus ca exista o reclamatie pe numele lui, facuta de mama copilului, Daniela, care se afla si ea in Spania, la cules de capsuni. Era acuzat de agresiune asupra ei si a patronului sau spaniol.

ABUZURI. Dupa doua saptamani, Vasilica a fost pus in libertate, dar o judecatoare spaniola l-a incredintat pe Andrei Eduard mamei sale. Aceasta, in ciuda faptului ca Vasilica avea custodia copilui, data de o instanta romaneasca. Nu este de altfel singura neregula din proces. Romanului nu i s-a permis sa atace hotararile instantei spaniole.
La 21 mai 2004, a fost emisa o hotarare prin care i s-a interzis sa se apropie de Daniela si de copil la mai putin de 500 de metri. Imediat dupa week-end, la 24 mai, a fost data o noua hotarare prin care custodia copilui a fost data mamei. Motivele instantei spaniole sunt si ele destul de subrede: "Vasilica Grosu si-a exprimat intentia de a pleca in Belgia cu un prieten, fiind mai adecvata pentru minor stabilitatea asigurata de sederea cu mama sa in Spania". Dupa cateva luni in care s-a "plimbat" fara succes pe la institutiile spaniole, Vasilica a ajuns in Olanda. La 14 septembrie - ziua de nastere a lui Andrei - , romanul a amenintat ca isi da foc in gara din Haga. Dupa o operatiune spectaculoasa, a fost imobilizat de fortele speciale olandeze. A stat in penitenciarul olandez timp de trei luni, pana la 21 decembrie, cand a fost expulzat in Romania.

PROTESTE. Revenit in Romania fara fiul sau, Vasilica a depus peste 60 de memorii la Ministerul de Externe, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si la Ministerul de Justitie.

Din luna mai, "invesmantat" in lanturi si cu o pancarta in brate, Vasilica a protestat in fata cladirii Guvernului. Nemultumirea barbatului nu avea in vedere numai autoritatile spaniole, ci si, intr-o masura mai mare, autoritatile romane. Vasilica considera ca institutiile romane au inceput sa se ocupe de cazul lui doar in momentul in care presa a inceput sa puna intrebari si cand situatia se complicase foarte mult. Motiv pentru care a si actionat in instanta ANPDC, MAE si Ministerul Justitiei.
Cu exceptia ANPDC, care si-a declinat orice responsabilitate, motivand ca HG 1.443/2004, cu privire la metodologia de repatriere a copiilor neinsotiti si asigurarea masurilor de protectie speciala in favoarea acestora, se aplica doar in cazul copiilor traficati, celelalte institutii ne-au declarat ca s-au facut toate demersurile, dar spaniolii nu vor sa revina asupra deciziei. Ministerul Justitiei a facut o solicitare catre Ministerul Justitiei spaniol, in temeiul Conventiei de la Haga, care reglementeaza cazurile de neinapoiere sau deplasare ilicita de copii, dar raspunsul a fost negativ.

LA CAPATUL PUTERILOR. Consulul Romaniei la Madrid s-a ales cu o reclamatie, pentru ca a solicitat sa vada copilul si sa se asigure ca acesta este bine. De curand, oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe ne-au declarat ca omologii spanioli au facut o solicitare catre Judecatoria din Huelva, pentru a redeschide procesul, si sunt in asteptarea raspunsului acestora.

Vasilica era insa satul de "raspunsuri politicoase pe hartie", care nu i-l aduceau pe Andrei acasa. Ieri, in jurul pranzului, barbatul s-a stropit cu un lichid inflamabil si si-a dat foc. A fost luat de ambulante si dus la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti. Directorul spitalului, Ileana Carmen Boiangiu, a declarat ca barbatul are arsuri pe aproape jumatate din suprafata corpului, respectiv pe membre, fese si un sfert din spate si exista un risc vital major.

PANA LA CAPAT


"Sunt mult prea neinsemnat pentru un razboi atat de mare. Dar nu am de ales. Nu pot sa renunt la fiul meu pur si simplu"
Vasilica Iulian Grosu - tatal copilului

INDIFERENTA


Ministerul Afacerilor Externe, ANPDC si Ministerul Justitiei nu au facut nimic pentru cazul meu pana cand presa nu a inceput sa puna intrebari. Din punctul meu de vedere, sunt partasi la «rapire»"
Vasilica Iulian Grosu - tatal copilului
×
Subiecte în articol: observator ministerul vasilica