x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asociatia Mondiala a Ziarelor - Apel la dezincriminarea insultei si a calomniei

Asociatia Mondiala a Ziarelor - Apel la dezincriminarea insultei si a calomniei

de Monica Iordache Apostol    |    14 Feb 2007   •   00:00

Asociatia Mondiala a Ziarelor a trimis o scrisoare deschisa catre Presedintie, Guvern si cele doua Camere ale Parlamentului, in care solicita dezincriminarea insultei si a calomniei, dupa ce Curtea Constitutionala a sustinut pastrarea celor doua infractiuni in Codul Penal, pentru a fi protejata "demnitatea umana".

"Suntem ingrijorati de acest pas inapoi al Curtii Constitutionale. Amintim ca legea penala este un mod neadecvat de a rezolva problemele care tin de insulta si calomnie, iar condamnarea la inchisoare a jurnalistilor contravine practicilor UE si unui numar insemnat de documente internationale, inclusiv Declaratiei Universale a Drepturilor Omului", se arata in scrisoarea asociatiei. Semnatarii spun ca daunele materiale acordate in urma unui proces civil sunt suficiente in cazul insultei si calomniei prin presa.

"Va solicitam sa faceti tot posibilul pentru ca insulta si calomnia sa fie dezincriminate cat mai repede. Incriminarea jurnalistilor pentru faptul ca isi fac meseria nu respecta standardele internationale privind drepturile omului si dauneaza imaginii Romaniei in Europa", conchid semnatarii. Asociatia reprezinta 18.000 de publicatii din 102 tari.

×
Subiecte în articol: observator