x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atelierul din adincul Terrei

Atelierul din adincul Terrei

03 Aug 2008   •   00:00
Atelierul din adincul Terrei

Muzeul National de Geologie din Capitala a fost gazda primei expozitii internationale de cristale din Romania. Evenimentul s-a desfasurat de vineri pina astazi, sub titlul de "Vara cristalelor"



Răbdarea de milioane de ani cu care Pămîntul a "lucrat" flori de mină sau alte obiecte unice a fost admirată de sute de vizitatori.


Muzeul Naţional de Geologie din Capitală a fost gazda primei expoziţii internaţionale de cristale din România. Evenimentul s-a desfăşurat de vineri pînă astăzi, sub titlul de "Vara cristalelor", reunind în acelaşi loc comercianţi de pietre semipreţioase, bijuterii din aceste pietre şi din cristale din toată lumea, piese unice, pentru colecţionari, precum şi adevărate opere de artă, cum ar fi flori de mină şi nenumărate alte artefacte.


SHOW DE LUMINĂ.
Spectacolul culorilor şi formelor obiectelor a impresionat încă de la deschiderea expoziţiei zeci de vizitatori. Doritorii au putut achiziţiona diverse obiecte, preţurile variind între 3 lei, pentru obiecte de mici dimensiuni, şi chiar cîteva mii de lei, pentru piese de colecţie unice. Cele mai multe dintre podoabele subterane unice provin din Brazilia sau din India, dar şi din alte ţări precum Chile, SUA, Canada, Egipt, Madagascar sau Australia. Din Brazilia, la expoziţie au fost prezentate cristale de rubin, topaz imperial sau turmalin, iar din India – numeroase pietre semipreţioase, dar şi piese unice, cum ar fi okenit, sub formă de ace foarte fine, în bazalt, piesă ce putea fi achiziţionată de pasionaţi la preţul de 300 de lei. Nici piesele de la Roşia Montană, Moldova Nouă, Ocna de Fier sau Oraviţa nu au fost mai prejos în privinţa frumuseţii, unul dintre avantajele acestora fiind şi preţul mai mic decît cel al obiectelor procurate de la mii de kilometri distanţă.


PASIUNE ŞI... ATENŢIE. Cei mai mulţi dintre comercianţii de pietre rare merg tocmai pînă în Brazilia sau în India să achiziţioneze "marfa". "Dacă nu aş merge la «sursă», aş putea fi înşelat. Odată am luat ţeapă, am comandat zece tone de piatră de mină din Brazilia, le-am plătit, dar nici pînă azi nu am primit nimic", ne spune unul dintre comercianţi. Alţii, după ani întregi de "experienţă", apelează la furnizori în care au încredere şi la care "calitatea e garantată", susţine un alt vînzător. Ce au în comun toţi comercianţii sînt însă pasiunea şi priceperea cu care evaluează o piesă rară.

×
Subiecte în articol: observator