Muzeul Naţional de Istorie a României şi-a îmbogăţit colecţiile cu 18 noi piese din argint de factură dacică - fibule, coliere, inele, brăţări, pandantive şi falere - de o valoare excepţională datorită rarităţii lor, a declarat Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al MNIR, marţi, într-o conferinţă de presă.
"Exact acum o săptămână, marţi, am repatriat din Germania un fragment de tezaur conţinând 18 bijuterii dacice de argint. Piesele au fost reperate în comerţ, în cursul acestei primăveri, şi s-au declanşat procedurile judiciare pentru a obţine imobilizarea la vânzare a acestor piese şi crearea condiţiilor pentru ca ele să fie recuperate şi repatriate", a afirmat Ernest Oberlander-Târnoveanu, precizând că acest tezaur a fost recuperat "în condiţii neobişnuite", deoarece suma necesară "a fost pusă la dispoziţie de Ministerul Culturii prin Muzeul Naţional de Istorie".
Potrivit acestuia, recuperarea tezaurului s-a realizat "prin plata unei juste compensaţii", care s-a ridicat la suma de 43.000 de lei. "O sumă modică, vă spun cu toată răspunderea, faţă de valoarea intrinsecă a acestor piese şi sigur faţă de faptul că odată cu tezaurul am reuşit să obţinem şi o serie de informaţii care vor fi valorificate de autorităţile judiciare din cadrul anchetei", a spus acesta.
Tezaurul conţine piese întregi şi funcţionale, excepţionale datorită rarităţii lor şi a stării foarte bune de conservare, care se încadrează, din punct de vedere cronologic, în secolul I a. Chr., a mai spus directorul MNIR.